Българската прокуратура се ръководи от закона, а съдът постановява присъди

...
Българската прокуратура се ръководи от закона, а съдът постановява присъди
Коментари Харесай

Иван Гешев: Няма недосегаеми и няма покровителствани

Българската прокуратура се управлява от закона, а съдът постановява присъди и това е моята разграничителна линия. Единствената цел е спазването на закона и няма недосегаеми хора.

Това сподели основният прокурор Иван Гешев в изявление за бТВ.

Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван – това е разграничителната линия. Като основен прокурор няма да разреша политиците да влияят на самостоятелната правосъдна система. Историята е посочила, че най-големите репресии са, когато политиците са се опитвали да влияят, сподели още Гешев.

Относно влизането в президентството, основният прокурор бе безапелационен, че напълно е спазен българския закон и Конституция.

Той акцентира, че в последната година има разговор с президента, за разлика от Народното събрание – където Гешев вижда боязън.

Във връзка с мегаделото КТБ, основният прокурор съобщи, че всичко е тествано.

Запитан за буквите Д.П., той отговори: Дали вярно съм схванал, че Д.П. е Делян Пеевски. Няма по какъв начин да допускам какво изхожда от въпроса ви, в случай че смятате, че е нещо друго, кажете ми, с цел да ви отговоря. Всичко е тествано. Има и едно П. там – това е Прокопиев. Има и други хора с писмен знак П.

Разследвано е безусловно всичко и това ще стане ясно за всеки един публицист, когато влезе и участва на правосъдното съвещание, тъй като делото КТБ е в правосъдна фаза. Тук въпросът опира отново до правна промяна, съобщи Гешев, искайки да се приказва за " сериозните неща ", а не за неща, които " наподобяват на клишета ".

Той още веднъж застъпи тезата си, че Наказателният кодекс е неспособен инструмент.

На въпрос на какво се дължи интензивността му в последните дни и седмици, изразена в срещи с депутати, с възпитаници из страната, Гешев съобщи, че няма упоритости да влиза в политиката.

Не се виждам като депутат на фона на това, което виждам в Народното събрание, сподели той.

Иван Гешев бе безапелационен, че прокуратурата не се употребява за политическа бухалка.

Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим, съобщи още Иван Гешев. Той призна, че допускал неточности през годините, само че като най-съществена уточни това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната, към по-добро и в посока правдивост. Грешка, която по думите му продължава да прави.

Иван Гешев обаче бе безапелационен, че няма да подаде оставка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР