Българската православна църква почита днес паметта на Свети Харалампий Магнезийски,

...
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Харалампий Магнезийски,
Коментари Харесай

В Деня на пчеларя почитаме Свети Харалампий

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Свети Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата и свещеник Магнезийски, живял през II век в Магнезия, Мала Азия.

Той бил доста правоверен и още приживе посочил своята святост, разпространявайки Божието слово. В края на своя живот бил подложен на жестоки мъчения от римския император Септимий Север, с цел да се откаже от Христос. Той оставал хладнокръвен, а вярата му лекувала всички рани и всяка заран те зараствали по чудноват метод. Осъден на гибел през 198 година, Свети Харалампий умрял на 113-годишна възраст, преди да бъде посечен.

Според националните вярвания празникът се смята за един от последните в зимния ритуален цикъл. Вярва се, че от този ден нататък хората стартират да обработват земята, откакто зимата си е отишла със Свети Атанас.

Празникът се уважава още и като Ден на пчеларя. По време на църковната работа се носи в храмовете мед за благословение, с който по-късно се намазват прясно изпечените питки и се раздават за здраве и дългоденствие. Медът, който остане, се резервира през цялата година, смята се за лековит.

На днешния ден в Ямбол честват 791 именици – 474 мъже и 317 дами.

При мъжете най-разпространеното име е Валентин 359 души, следвано от Валери – 57, Пейчо – 31, Пейо – 19, Ламбо – 5, Харалампий – 3.

Най-многобройни при дамите са празнуващите с името Валентина – 221. След него се подреждат Валерия – 48, Валя – 47, Пейка – 1.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР