Българската православна църква почита днес паметта на св. Йоан Кръстител,

...
Българската православна църква почита днес паметта на св. Йоан Кръстител,
Коментари Харесай

Над 1170 жители на Община Левски празнуват днес

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на св. Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан.
Св. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и приготвя пътя на Месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея.
Св. Йоан е увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като знак на филтриране, Йоан кръщавал покаялите се с вода. Йоан Кръстител е хванат и обезглавен по разпореждане на цар Ирод Антипа.
Обредното къпане за здраве на Йордановден не престава и на Ивановден. В някои региони на страната то даже е по-характерно за този празник.
Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се прави от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се преглежда като детайл от следсватбените традиции, с които се затваря необятният кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до една година.
Обредното къпане включва и размяната на дарове, както и гостувания и празнична софра. Народната визия за св. Йоан
Всичко за Вашата сватба
като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете.
Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра. Обредната софра включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено “царя ” на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка, арапи. С празнично хоро приключва цялостният цикъл на обичая коледуване.

Честит празник на всички, които носят името на Свети Йоан!
Да са здрави, да пребъде и да се слави името им, да творят положителни каузи!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg