Българската православна църква отбелязва рождеството на Божията майка Дева Мария.

...
Българската православна църква отбелязва рождеството на Божията майка Дева Мария.
Коментари Харесай

Църквата почита Рождество Богородично

Българската православна черква отбелязва рождеството на Божията майка Дева Мария. Празникът е прочут като Малка Богородица и е един от най-големите празници на Православната черква.

На 8 септември всяка година Православната черква почита Майката Божия като популяризира Нейното Рождество - Малка Богородица. По този мотив във всички епархии на Българската православна черква се отслужва празнична Света Литургия.

Божият промисъл подготвил последователно появяването на св. Дева Мария. В дълга редица генерации благородството се издигало непрестанно, човешката природа ставала по-съвършена, до момента в който най-сетне благословената двойка – Йоаким и Ана – се явила като плодородна почва, на която могла да поникне такава чудна издънка – пресвета Богородица. На 9 декември Православната черква празнува празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца по-късно – на 8 септември – пречистата Дева се родила на света, напомня сайтът pravoslavieto.com.

На всяко свещенодействие се популяризира пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Споменават се с благословение и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.  А на празника Рождество Богородично се пее следната ария:   " Рождението ти, Богородице Дево, донесе наслада на цялата галактика, тъй като из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи гибелта, подари ни безконечен живот. "

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР