Българската православна църква днес почита паметта на свети пророк Илия.

...
Българската православна църква днес почита паметта на свети пророк Илия.
Коментари Харесай

Християните празнуват днес Илинден

Българската православна черква през днешния ден уважава паметта на свети оракул Илия. Църковният празник е наименуван Илинден.

Свети Илия е считан за най-големия древен оракул. Той е живял по времето на израилския цар Ахав. Името му значи " Крепост Господня ".

Житието на пророка показва по какъв начин при гибелта му огнена каляска с огнени коне го отнесла с ураган на небето. Същия облик рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна каляска, теглена от четири бели коня.

Според националните вярвания при подялбата на света на Свети Илия се паднали " летните гръмотевици, летните трескавици ". Затова той е стопанин на летните небесни стихии и градушката. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия е мощен, могъщ и докачлив, по тази причина сестра му в никакъв случай не му споделя по кое време е неговият празник - в случай че знае, би сторил чудеса на този ден. Народното вярване гласи, че на Илинден морето взима най-вече жертви.

На този ден се съблюдава строго възбраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите. Имен ден през днешния ден честват Илия, Илиян, Илияна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР