Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени.

...
Българската православна църква чества днес празника на свети Сава Освещени.
Коментари Харесай

Честваме празника на свети Сава Освещени

Българската православна черква празнува през днешния ден празника на свети Сава Освещени. В националните поверия по другите краища някъде го почитат като мъж, а другаде – като жена. Мъж или жена, Сава се смята за брат/сестра на Варвара и Никола. Сава е представян като положителния, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Пак съгласно вярванията Варвара и Сава приготвят трапезата за Никулден, оттова и поговорката " Варвара вари, Сава пече, Никола посетители гощава ".

Имен ден през днешния ден честват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Слав, Слави, Славка, Славомир, Славчо, Сафка

Още от деня на свети Сава Освещени стартират и приготовленията и църковните празнувания за Никулден. В столичния древен митрополитски храм " Св. Николай " от 18 часа ще бъде отслужена празнична вечерня. Тя ще бъде възглавена от протосингела на Софийската света митрополия негово високопреподобие архимандрит Василий.

Според някои вярвания Варвара и Сава са сестри девици, които се грижат за здравето на децата. Те се смятат още за орисници, които дефинират ориста на новородените. На този ден гадателки и баячки вършат вълшебства за задомяване на неомъжените девойки, които отиват на скрито място по късна доба, носейки единствено решето и брашно, и до момента в който месят, старите дами ги учат на хитрини за къщната работа и по какъв начин да си намерят подобаващ младоженец. Омъжените, само че към момента незаченали дами пресяват брашно преди изгрев слънце през обърнато решето, до момента в който най-старата жена в дома подрежда " Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне коремът ". За здраве и изобилие всички дами раздават питки на празника.

Според други национални предания Сава е жена, обвързвана с царството на мъртвите и света на заболяванията. Затова на този ден дамите вървят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и самун за душите на умрелите. Друга традиция е да се чества за сечено и порязано, на този ден никой не би трябвало да пипа остри предмети, с цел да не се порязва никой у дома през идната година.

На местата, където Сава е възприеман като мъж, постоянно се смята и за настойник на вълците. Друга традиция е да се месят и раздават за здраве мекици, само че главната блъсканица към този и предния ден минава в подготовката за Никулден.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР