Българската петролна и газова асоциация, в която членуват големите компании

...
Българската петролна и газова асоциация, в която членуват големите компании
Коментари Харесай

Петролната асоциация призова управляващите да не се поддават на уличен рекет

Българската петролна и газова асоциация, в която членуват огромните компании за горива, още веднъж отбрани проектозакона за горивата, против който от няколко дни стачкуват притежателите на дребни бензиностанции. В писмо до медиите се показва, че текстовете ще изсветлят бранша и основат равнопоставеност сред всички участници на пазара.

Проектозаконът, който към този момент бе признат на първо четене от Народното събрание, е с главен вносител Емил Димитров-Ревизоро от " Обединени патриоти " и с него се вкарва регистрационен режим към Министерството на стопанската система за компаниите, които търгуват на едро и дребно с горива. За да влязат в регистъра, фирмите ще би трябвало да отговорят на условия за висок уставен капитал (между 20 хиляди лева за търговци на дребно до 3 млн. лева за притежатели на данъчен склад) и банкови гаранции.

Официалният претекст за потребността от сходен закон е битка със сивия бранш. На процедура обаче по-скоро наподобява на опит на огромните компании от Българската петролна и газова асоциация отпред с " Лукойл България " да лимитират конкуренцията на пазара, напомня " Капитал "..

Членовете на асоциацията считат, че законът е извънредно нужен, даже просрочен. Той ще докара до изсветляване на бранша и надлежно до повече доходи в държавната хазна, ще вкара ред в един структуроопределящ за стопанската система на България бранш и ще подтиква лоялната конкуренция, написа в писмото.

Освен това се показва, че законопроектът изцяло съответствал на европейското законодателство и в този смисъл не се нуждае от специфична нотификационна процедура.

" Недопустимо е Държавата да бъде принудително принуждавана да изключва обособени групи участници на пазара от въвеждането на идентични за всички правила. Когато става дума за законови условия, те би трябвало да бъдат общовалидни, с цел да се пресече всяка опция за противозаконна или полулегална търговия ", показват от асоциацията.

Българската петролна и газова асоциация остро възразява против опитите на група притежатели на компании от сектора за следващ път да избягат от контрола на институциите с претенцията, че законът не би трябвало да се отнася до тях. В течение на повече от две години междуведомствена комисия, формирана от представители на министерствата на стопанската система, финансите, превоза и енергетиката, приготвяше законопроекта за контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, показват членовете на асоциацията.

Компаниите, членуващи в нея, приканват Народното събрание и държавното управление да не се поддават на махленски рекет. След като половината от цената на горивата съставлява държавни вземания, страната има цялостното право да изиска обезпечения, с които да ги подсигурява, стимулират позицията си фирмите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР