Българската обществено-политическа среда е изключително благодатна почва за разсъждения над

...
Българската обществено-политическа среда е изключително благодатна почва за разсъждения над
Коментари Харесай

Кой ще поеме отговорност за бездействието си?

Българската обществено-политическа среда е извънредно плодородна почва за разсъждения над парадоксите в едно общество. Пишейки този коментар, трансферирам в мозъка си множеството тематики, които е значимо да бъдат наранени. Обикновено задавам въпроса, кой ще понесе отговорност за дейностите си, с които е довел до някакъв сериозен проблем и по какъв начин всичко се размива в една групова безнаказаност.
Рядко обаче се питаме, кой ще  поеме отговорност за бездействието си? Поводът да напиша този коментар е следващото грубо ликвидиране на дете и най-много реакциите след него. Причините са много по-дълбоки и засягат цялостната ни визия за създаване на обикновено общество.
Няма да се спирам с конкретика на въпросния примат, който е директен причинител на гнусното закононарушение. По-скоро ме интересува генезисът, развиването и най-много броя на сходни субекти. Да, такива постоянно ще съществуват, тъй като всяка норма има отклонения.
Но истината е, че този случай не е изолиран, а е единствено синдром на доста по-сериозен проблем. Профилът на сходни нарушители в България прекомерно постоянно се припокрива - необразовани, необразовани и първоначални. И тук идва разумният въпрос - кой ще поеме отговорност за построяването на сходна вредяща биомаса, която не се преценява с никакви публични порядки  и се намира отвън всякаква формулировка за нормалност?
Особено по дребните обитаеми места, престъпността и терорът въобще не са рядко и изолирано събитие. И по този начин, стигаме до тежкия въпрос - кой позволи това да се случи? Институционалната беззащитност и безвремие са неоспорим факт и сринатото доверие към " всичко държавно " е показателно.
Но е извънредно време отговорност да бъде поема и от " крайния консуматор ", тоест всеки един от нас. Ние сме отговорни за израстването на функционално необразовани, нападателни и безполезни примати в обществото ни. Ние сме отговорни за конкуренцията с един кон за основен прокурор и отвореният път към " Гештапо ". Защото кой мислите има изгода от показни " акции против престъпността ", при които обаче не е хванат нито един началник на проведена незаконна група? Един различен сходен ефирен воин с показни акции, в този момент е отпред на страната - за n-ти мандат.
Също по този начин, ние сме отговорни и за неналичието на всевъзможни други възможности, поради политическия си и публичен инфантилизъм, който се изчерпва с канони и нихилистичен взор към света. Неслучайно и не задавам въпроса  - кой ще понесе отговорност, тъй като подобен постоянно ще се откри. И виновността в тази ситуация не е наложителна - необходим e просто образец, че " се прави работа ". Ние сме отговорни за всичко протичащо се, тъй като продължаваме да го поносим и подминаваме. Поемането на отговорност е напълно друга работа, като тук не става въпрос просто да някой да понесе виновност, а да бъдат подхванати ограничения за решаването на същностните проблеми.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР