Българската народна банка няма да бъде съдена по делото срещу

...
Българската народна банка няма да бъде съдена по делото срещу
Коментари Харесай

БНБ се спаси от дело срещу Пеевски в САЩ

Българската национална банка няма да бъде съдена по делото против Делян Пеевски във Федералния съд на Съединени американски щати за Южния регион на Ню Йорк, макар че българският държавен банков регулатор е ответник в процеса. Това излиза наяве от отговор на Министерството на финансите на въпроси от в.  " Сега ".

Става дума за дело, което се води от 2018 г. по щатския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Law), насочен срещу проведената престъпност, занимаваща се с рекет, корупция и пране на пари. Искът против Пеевски, Първа капиталова банка, Българската национална банка и още 21 юридически и физически лица е заведен от компаниите " Рудерсдал " ЕООД, " Ол Сийз Пропърти 2 " ООД, " Асет Мениджмънт " ЕАД и юрист Захари Томов. Делото е за машинация с частна благосъстоятелност.

Най-общо касае добити през 2009 г. 1048 хектара земя край Балчик за 89 млн. евро. Според плана, наименуван " Силвър бийч ", върху земята е трябвало да бъде построен нов мултифункционален жилищен комплекс на стойност 542 976 244 долара. Ищците настояват, че посредством поредност от дейности, които включват каузи, свързани с производството по несъстоятелност на българското сдружение " Еър Пропърти Дивелопмънт " АД, цесии, осъществени от длъжници на банкрутиралата към този момент КТБ, както и посредством дейности на нейните квестори, им е нанесена вреда. Затова те претентират обезщетение в размер на повече от 200 000 000 $. 

" Тъй като Българска народна банка е държавен орган, нейното несъгласие е направено под формата на несъгласие за държавен имунитет по Закона за имунитета на непознати страни. Делото не е решено дефинитивно, само че решенията на магистър-съдията и федералния арбитър отсъждат, че съдът няма пълномощия по отношение на Българска народна банка, тъй като дейностите ѝ нямат търговски темперамент с резултат в Съединени американски щати, който да оправдава изключения от правилото за държавния имунитет ", изясняват от финансовото министерство.

СТРОГА ТАЙНА

Българска народна банка се съставлява от трима юристи на известната интернационална адвокатска фирма със седалище в Ню Йорк White & Case Llp. Не е ясно обаче какъв брой заплаща българската страна за юридическа отбрана по това дело. В отговор по Закона за достъп до социална информация, подписан от началника на кабинета на министъра Деница Симеонова, финансовото министерство отхвърля информация за изплатените възнаграждения с няколко аргумента. 

Първият е, че адвокатската адвокатска фирма категорично е отказала информацията за заплащането ѝ да бъде разкрита. Освен това МФ смята, че не е налице надделяващ публичен интерес, който да оправдае разкриването на тази информация. " Практиката до момента демонстрира, че когато се поставя въпросът за разноските, които се заплащат за адвокатска отбрана, в средата на едно дело, това основава съмнения, че отбраната е скъпа, което затруднява отбраната на Българска народна банка пред задгранични съдилища ", акцентира министерството. Ведомството счита също, че разкриването на адвокатските възнаграждения би могло да даде опция на конкурентни адвокатски компании да нагласят своите оферти по отношение на тези на съперниците им.

САНКЦИИ

, които Съединени американски щати постановиха на Делян Пеевски и свързани с него компании, към този момент са приложени по делото RICO, сподели информация на " Сега ". Има и писмо до съда от адвокатската фирма " Морган Луис и Буке ", чийто услуги използва Пеевски. С него адвокатите настояват съдът да не взима под внимание глобените лица от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати. Защитата на Делян Пеевски отбелязва, че съответното дело против него касае събития сред 2007 и 2014 година, а глобите са наложени във връзка със събития в България от 2018 до 2019 година

Бившият народен представител от Движение за права и свободи попадна под ударите на " Магнитски ", тъй като " регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество ". " През септември 2019 година Пеевски е работил интензивно за оказването на влияние върху политическия развой в България по време на локалните избори на 27 октомври 2019 година Той се е договарял с политици да им обезпечи политическа поддръжка и позитивно медийно отразяване в подмяна на отбрана от наказателно следствие ", се твърди в документа на Съединени американски щати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР