Българската народна банка е осъдена по Закона за отговорност на

...
Българската народна банка е осъдена по Закона за отговорност на
Коментари Харесай

БНБ е осъдена по 5 дела заради нарушение при фалита на КТБ

Българската национална банка е наказана по Закона за отговорност на страната и общините да заплати компенсации на петима души поради породени имуществени вреди. Причината е, че банковият регулатор е нарушил правото на Европейския съюз, като не е оповестил в 5-дневен период неналичност на депозитите в Корпоративна комерсиална банка (КТБ) след слагането ѝ под специфичен контрол през юни 2014 г. 

През миналия месец Българска народна банка е изгубила 5 такива каузи, по които дължи общо 17 800 лева компенсации, сподели информация на " Сега " в регистъра с решения на Административен съд - София-град. " В обсъждания случай, постановявайки решение за слагане на КТБ под специфичен контрол, Българска народна банка е разполагала с нужните обстоятелства, с цел да може да стимулира извод за неналичност на депозитите ", одобряват магистратите. Въпреки това регулаторът не е извършил изискването за оповестяване на депозитите в КТБ за неналични в 5-дневен период, което пък довежда до това, че изплащането на обезпечените влогове е доста забавено.

" Умишленото /груба небрежност/ или по несъобразителност /неполагане на дължимата грижа/ несъблюдение на отговорностите на страната, произлизащи от правото на Европейски Съюз, е детайл, който следва да се вземе под внимание при преценката за задоволително значителния темперамент на нарушаването ", приема съдията по едно от делата против Българска народна банка. И петте решения на Административния съд в София могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР