Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в

...
Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в
Коментари Харесай

Обрат! БНБ отрече да е изготвяла доклад, че не сме готови за еврото

Българската национална банка (БНБ) отхвърли да е изготвян отчет, в който се твърди, че страната ни не е подготвена за присъединение към еврозоната през 2024 година.

 

Това излиза наяве от позиция на Централната банка, изпратена след питане на БНР за достоверността и характера на текстовете, представени през седмицата от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Българска народна банка удостоверява фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото точно с целева дата 1 януари 2024 година:

Българската национална банка не е изготвяла Анализ за резултатите от въвеждането на еврото, който да е утвърден от Управителния съвет и да бъде публично входиран в Народното събрание, пише отговор до БНР.

 

На 2 ноември водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов и депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев оповестиха пред публицисти в Народното събрание, че разполагат с документ, изпратен от Българска народна банка. И двамата дадоха ясно да се разбере, че не става въпрос за формален документ, само че увериха, че е изпратен от Българска народна банка. Гечев дори го назова " памфлет ".

" Българска народна банка ни изпраща някакъв памфлет, който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма автограф, няма печати, не е ясно кои са тези специалисти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме на чуването на шефа на Българска народна банка ", сподели той.

Според Гечев в отчета съществуват несъгласия за готовността на България да влезе в еврозоната през 2024 година

Костадинов назова полученото " работен вид на отчет на Българска народна банка за влизането ни в еврозоната ". Според него от текста може да се направи изводът, че страната ни не е подготвена за присъединение през 2024 година

В отговора си до БНР от Централната банка удостоверяват фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото точно с целева дата 1 януари 2024 година.

Българската национална банка не е изготвяла Анализ за резултатите от въвеждането на еврото, който да е утвърден от Управителния съвет и да бъде публично входиран в Народното събрание - излиза наяве от отговора на Българска народна банка.

Още на първата страница на въпросния документ е изписано, че това е " работен вид към 25.10.2022 година " и е създаден от експертна група, без да е одобряван от управлението на Централната банка - оповестява БНР, откъдето са получили копие от него от Българска народна банка. Вътре не са отразени позициите на Министерството на финансите и други участници в работната група.

Обсъжданите текстове - предоставени за бистрота и отбягване на спекулации по тематиката - са работни версии, направени от специалисти на Българска народна банка като част от активността на работна група " Макроикономически разбори и обществени финанси " към Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната.

Българска народна банка е фокусирана върху осъществяването на дилемите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 година за ускорение на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 година, твърдят от Българска народна банка.

От централната банка допълват, че " позицията на Българска народна банка по въпросите, свързани с присъединението към еврозоната, е изразявана неведнъж, в това число от шефа на Българска народна банка ".

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев посочи изгодите за страната ни от присъединението към еврозоната и предизвести, че в случай че не успеем да влезем в целевите периоди, идващият прозорец за нас ще бъде чак след 10 години.

 

Епицентър. бг напомня, че предходната седмица откакто отчетът на Българска народна банка, за който оповестиха Костадинов и Гечев,  стартира да се популяризира апокрифно, от Българска народна банка изпратиха публично на медиите Анализа от 130 страници, направен от Българска народна банка и от шефа на банката Димитър Радев.

 

В него се споделя:

 

Изследването на степента на действителна конвергенция на България демонстрира, че към настоящия миг страната като цяло не е изцяло подготвена за участие в ИПС (икономически и паричен съюз).

Анализът демонстрира, че инфлацията ще се увеличи.

„ Опитът на страните членки на еврозоната демонстрира, че процесът на преизчисление води до известно увеличение на ценовото ниво в стопанската система, което най-често произтича от:
(1) закръгляване на цените в посока нагоре до постигане на равнище, което фирмите считат за “атрактивно ” от позиция на потребителите...
(2) прекачване на разноските на компаниите за превалутиране върху потребителите...
(3) така наречен резултат на „ рационално нехайство ” (rational inattention) на потребителите. След въвеждането на еврото и приключването на интервала на двойно обозначаване на цените, част от потребителите престават да съпоставят старите и новите цени...
(4) потребление на момената на превалутиране за така наречен “едновременно възобновяване ”... Когато се вкарва еврото всички компании могат – без спомагателни разноски – да обновят цените си, което по този метод води до по-голяма смяна на цените (инфлация)...
(5) целенасочени дейности на някои компании да усилят маржа на облагата си, до момента в който семействата привикват с новата валута.

Предвид заключенията в наличната икономическа литература и разбора на пазарните дялове на сходните до България страни, включили се към еврозоната след 2007 година, не може да се чака, че приемането на общата валута от страна на България ще има забележителен положителен резултат върху износа и конкурентоспособността на стопанската система ни.

Ниското ниво на приходи в България по отношение на еврозоната, което се дължи основно на по-ниска продуктивност на труда, основава опасности от пораждане на характерни за страната стопански шокове.

Текущите равнища на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и на ценовото ниво на България са доста по-ниски по отношение на тези на всички страни все още на присъединението им към еврото. Това е причина присъединяване във валутния съюз за България да е съпроводено с по-големи опасности по отношение на другите страни членки. От една страна ниското равнище на конвергенция е причина за пораждане на разнообразни по мярка и степен на симетричност шокове в България и еврозоната.

България ще загуби опцията да противодейства на отрицателни въздействия от европейската парична политика.

България ще понижи 10 пъти наложителните минимални запаси за банките, което може да провокира инфлация.

Българска народна банка може да бъде задължена да компенсира загубите на други централни банки. Лихвите по заемите на комерсиалните банки съвсем няма да се трансформират.

Решенията в еврозоната се взимат с нормално болшинство от УС на ЕЦБ, който е формиран от шефовете на всички централни банки, само че на ротационен принцип. Представителите на Германия, Франция, Италия, Испания и Недерландия са част от първа група и имат 4 гласа, втора група е формирана от останалите 15, а при превишаване на 21 страни членки ще има трета група.

България ще бъде сложена в трета група, заради дребния си условен дял и ще взе участие в доста по-малко гласувания на ротационен принцип.

 

Така тежестта на нашия глас в еврозоната ще бъде два пъти по-малък от този на водещите стопански системи, сочи Анализът, който бе даден на медиите от името на Българска народна банка.

 

Според някогашния финансов министър Владислав Горанов става въпрос за " институционална конспирация в Българска народна банка, която се употребява за политически цели "  

 

" Очаквам, в случай че има отчет на Българска народна банка да излезе шефа или някой от подуправителите и членовете на управителния съвет на Българска народна банка и да разгласяват институционалната позиция на банката и да застанат зад нея. Да има решение на управителния съвет на Българска народна банка или най-малко някой от него и да каже Българска народна банка мисли това. Свидетели сме на институционална конспирация в централната банка, която се употребява за политически цели и то по тематика, която е извънредно значима за обществото и стратегически избор. Мисля, че шефът на централната банка ясно съобщи позицията от трибуната на Народното събрание, и в случай че има нещо, което е неразбираемо за какво се позволява Българска народна банка да се трансформира в детска градина и тук виновността е в шефа, който има запас да си подреди къщата ", споделя той пред " 24 часа ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР