Българската култура загуби преди месец един от ярките си творци

...
Българската култура загуби преди месец един от ярките си творци
Коментари Харесай

6 епизода от „ямболския случай“ на Стефан Гецов и Чавдар Добрев

Българската просвета загуби преди месец един от ярките си създатели - Чавдар Добрев (21.08.1933 – 9.11.2021) . Той остави трайни следи в театрознанието, естетиката, изкуствознанието, литературната рецензия, доктрина и история.   Бил е заместник-директор на Научното обединяване за изкуствознание на Българска академия на науките, първи заместител основен редактор на сп. " Съвременник ", заместител общоприет шеф на Дирекция " Международна културна активност " в Комитета за просвета, основен драматург на Народния спектакъл и на Сатиричния спектакъл, шеф на Българския културен център в Москва. Издал е над 60 книги, последната от които - " Под сянката на преустройството " - споделя за многочислените му срещи с български писатели, артисти и други дейци на културата и общественици. Малко преди да си отиде от този свят даде единодушие в. " Сега " да разгласява определени истории от нея и ето шест епизода на Чавдар Добрев с монументалния Стефан Гецов.

-------------------------------------

1. Завръзката в Ямбол

С кой ли разум се навих (през 1970 година - б.р.) да изнеса " лекция " (да откровенича) пред шефа на Ямболския спектакъл, че след Четвъртия народен обзор на българската драма и спектакъл (през 1969 г.- б.р.) са победили догматиците и сталинистите. Сприхаво заключих: " Най-опасно е, че се стягат гайките в нашата просвета, че става своего рода реституция, поддържана от Централен комитет ".

Сетне, при друго посещение в родния си Ямбол трябваше да показва на портретна вечер актьорите Стефан Гецов и Ванча Дойчева. След завършването на срещата ни водиха във вила, построена на хълмистия Бакъджик, където ямболските ръководители се преклониха пред изкуството на двамата (бащата на Ванча бе публицист от Ямбол).

Вечерта, доколкото помня, а такива неща не ги не помня, мина обикновено, без ексцесии, в положително въодушевление, множеството време прекарахме в диалози, през останалото време - вяли танци. Единствената по-конфликтна обстановка се случи сред Гецов и известната актриса Катя Зехирева, тръгнала на турне в България и инцидентно отседнала в Ямбол. Без никакви мотиви увереният в своя талант Стефан Гецов, който не допускаше различен да бъде център на вниманието, стана от стола си и избухна: " Катя, ти си една търговка! Тръгнала из страната да продава изкуството си! " Катя се обиди, само че избра да не изостря ситуацията. Тя чудесно знаеше, че Стефан е кадърен на такива неуравновесени действия. Аз пък взех решение, че Стефан изревнува Катя, за която локалните хора сипеха суперлативи. 

2. Партията бди

Почти не съм разказвал до момента този случай, само че след него - партийна комисия на Централен комитет, разпоредена от кандидат-члена на Политбюро и секретар (на ЦК) на партията Венелин Коцев, със задача да проверява политическите и моралните устои на Стефан Гецов и Чавдар Добрев, и да ги накаже!

Когато ме поканиха на диалог в Централен комитет, без да ми обяснят защо става въпрос, аз нито бях чувал, нито знаех, че някой се занимава с някакъв си " ямболски случай ". Помислих си: ще ми предложат да работя в културния отдел на партията и бях подготвил тирада по какъв начин съм доста ангажиран и какъв брой ми е невероятно да се занимавам с такава активност.

В кабинета на Централен комитет трима мъже в зрелост (повтарям - нямах визия, че това е състав на комисия) ме посрещнаха приветливо и задушевно. Предложиха ми коняк, да, благодаря, и гаврътнах чашката. Още? Ама, несъмнено! Топли и сърдечни думи от страна на домакините. Попитаха ме какво пиша сега, какви са настроенията измежду интелигенцията. Повторих това, което бях споделил пред шефа на Ямболския спектакъл. Вместо да се намръщят, те станаха още по-любезни.

След още изконсумиран от мен алкохол ме питат, а какво е станало в Ямбол? В Ямбол ли? И описвам за пребиваването в родния си град. Внезапен въпрос: да сте танцували по-така с актрисата Х., да сте обещавали да я назначите в Народния спектакъл? Едва тогава усетих - повикали са ме не на женитба, а за секира. Кипнах от отвращение. А те мълчат! Грабнах си шапката и... по-скоро, по-скоро надалеч от тази солидна, навъсена постройка. Известно време мъртвило. Но не задълго.

3. Обвинението

След месец или два: предписание да се явя рано сутринта на идващия ден в Централен комитет. Разбрах поради какво ме приканват. На другия ден - в Централен комитет. Отведоха ме в полузатъмнена стаичка, оповестиха ми, че дружно с Гецов ще ни разискват на съвещание на Секретариата на партията. Останах като гръмнат - това не го чаках.

Дадоха ми да прочета отчета, подписан от трима секретари на Централен комитет по идеологическите въпроси - Венелин Коцев, Роза Коритарова и Георги Боков. От отчета разбрах, че съм работил против правилните фрагменти на партията Димитър Методиев (поет-партизанин и консултант на Тодор Живков - б.р.) и Стефан Каракостов (театрален и книжовен критик - б.р.), изявявал съм се като " антисъветчик ", злоупотребявал съм с опциите си на сценичен критик за персонални цели и прочие

И още. В обвинителния документ от петнайсетина страници се оферираше да бъдат напечатани в ежедневниците стереотипни уводни колонки с разкритие на Гецов и мен. Настояваше се да ни бъде наложено тежко партийно наказване, а Стефан Гецов да го смъкват от поста заместник-председател на Съюза на артистите в България (САБ).

Явява се по едно време в полузатъмнената стая служебно лице, което ме извежда на горния етаж, където ще се състои съвещанието на секретариата. Виждам го и Стефан да чака в преддверието. Усмихвам му се. А той с вдигнати нагоре ръце възкликва: " Докъде я докарахме! Как да се явя пред членовете на секретариата, като всички ги познавам. Направиха ме за смях ".

4. Трибуналът

Заседанието стартира. Първи взе думата Венелин Коцев, който сподели, че внася документ, който разнищва гнилия честен образ на Стефан Гецов и Чавдар Добрев. Подробно разясни какъв огромен морал са имали основоположниците на партията като Димитър Благоев, по какъв начин и в този момент комунистите са най-етичните хора, за разлика от такива видове като Гецов и Добрев. В регионалните партийни управления кипели от отвращение, че злепоставяме партията. 

За Стефан акцентира, че като гастрольор в Ямболския спектакъл (със популярната си роля на Егор Буличов) изискал невъобразимо доста пари, че наел четири- или петстаен апартамент в хотела в Ямбол поради връзката си с известна актриса. Коцев си изпусна нервите, когато настървено разгласи, че Гецов се е подиграл с доверието на Живков, че го излага пред народа, че трябвало дефинитивно да се реши неговият въпрос! За мен Коцев изброи по какъв начин съм бил отрицателно надъхан към Съветския съюз, по какъв начин пакостя на партийната линия, по какъв начин злословя правилни на партията фрагменти, какъв брой съм разхлабен и безконтролен.

5. Защитата

Дадоха думата на двамата провинени. Себе си няма да пазя - заявих пред членовете на секретариата. Но ще кажа, че истината напълно не е такава - създател съм на монография за огромния руски режисьор Евгений Вахтангов, на значими изявления, свързани със руската просвета. Не съм работил против партията. Роза Коритарова ме клъвна, че съм се самозабравил и че щом партията твърди, че бъркам, задължен съм да се съглася (ако не напълно, най-малко отчасти).

А в този момент - продължих пледоарията си - няколко думи за Гецов. Първо, обвиняванията против Гецов, когато се загатва името на другаря Живков, се нуждаят от доказателства. Не ги представяте, тъй като сте ги измислили! Второ, във връзка петстайния апартамент е трябвало да хвърлите повече старания. В ямболския хотел жилища с толкоз стаи изобщо не съществуват. А с коя жена Гецов има или няма връзки, това не е ваша работа, а е негово самостоятелно пространство.

Оформи се напрежение сред члена на Политбюро Борис Велчев (втория човек в партията) и Венелин Коцев (дубльор или претендент за тази позиция). Велчев попита Коцев правилно ли е, че Чавдар е станал антисъветчик? Коцев избухна: смъквам обвиняването за антисъветска активност на Добрев. Но Гецов, изчерви се от ненавист, е един непрокопсаник, пияч, който излага името на другаря Живков. Той би трябвало да бъде освободен от поста в САБ в углавен порядък.

Тогава се получи трагикомична обстановка, тъй като Гецов се изправи в цялостен растеж и злъчно се обърна (с тържествено трагична интонация, която бе негов патент), че няма да се занимава с тези жалки извършения на създателите на отчета. С гръмкия си страшноват глас, съвсем като Димитров пред Лайпцигския съд (роля, играна от него): " Сега разбирам, кой е същинският зложелател на другаря Живков - сочейки Коцев. - Що се отнася до ръководителя на САБ - Ружа Делчева, аз не мога да работя дружно с нея, тъй като като ръководител, първото, което направи, бе да получи голям апартамент и назначи бездарната си щерка в софийски спектакъл ".

Коцев стисна зъби и още веднъж отсече: " Гецов би трябвало да бъде свален от поста му в САБ ". Тогава Борис Велчев се обади с втвърдена интонация: " Аз пък споделям - не! Ако Гецов желае да бъде освободен, да стане по негова воля! "

Този повишен интерес към Гецов леко ме опари. Виж ти, ще се окаже, че " интервенцията ", ръководена от Коцев, цели да нанесе гибелен удар върху Стефан, а аз съм закачен на куката, защото съм другар на Георги Джагаров и Стефан Гецов, но и на Георги Йорданов, който, както бях дочул, влизал в проектите на Живков за възобновяване на централното партийно управление.

6. Присъдата

И о, знамение! Накрая водещият съвещанието Станко Тодоров го закри с думите, че с Гецов спадаме към най-ценните фрагменти на партията в региона на културата, само че трябвало да си създадем заключения, с цел да не се стига до разпространение на клюки за нас. Изненадах се: Станко Тодоров направи заявката си, без да има оферти на съвещанието тъкмо в такава тенденция, както и без гласоподаване.

Кипях от нерви и изтощение. Не съм непогрешим. Моля се на Онзи да ми елементарни сторените грехове! Но този път всички обвинявания бяха чистопробна неистина, съчинена и поднесена с отровните си съставки от хора, които можеха да вземат решение човешки ориси. Размишлявах за какво гълтахме жабите със Стефан Гецов? Вероятно сме попаднали сред зъбците на апаратните битки. Коцев си е пазел кожата със студена логичност и е желал да компрометира пред Живков своите политически съперници посредством нашето злепоставяне.

----

Бяха минали години. Коцев го отстраниха от поста му (през 1974 година - б.р.) и го назначиха дипломат в Унгария (1986-1990 година - б.р.). Няколко български унгаристи ни командироваха в Будапеща. Както е редно, Венелин Коцев ни даде обяд в своята резиденция. Преди да се настани, с висок глас  предложи Чавдар (знак за остаряло приятелство) да седнел до него. Този път беседвахме за потребността от реформиране на комунистическото придвижване. Виждаше се, че е претърпял еволюция във възгледите си, а може би едвам в този момент се бе осмелил да ги споделя с други хора. Неслучайно казват: даваме 10 небити за един обичай!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР