Българската криптобанка Nexo е заподозряна в пране на пари, банкова

...
Българската криптобанка Nexo е заподозряна в пране на пари, банкова
Коментари Харесай

Прокуратурата влезе в офиси на криптобанката Nexo. Разследва се предполагаемо пране на пари 


Българската криптобанка Nexo е обвинена в пране на пари, банкова активност бе лиценз, данъчни и компютърни закононарушения, заяви прокуратурата в четвъртък. Разследващите започнаха обиски в офиси на компанията в София.

Според първичната информация през последните 5 години през платформата за търговия, вложения и кредитиране в криптовалута са минали средства в размер на над 94 млрд.лв., съобщи пред медиите говорителката на основния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ измежду клиентите на компанията е бил и човек, обвързван с финансиране на терористична активност.

“Криптобанката работи посредством голям брой регистрирани търговски сдружения, които в по-голямата си част за “пощенски кутии ”, добави Милева по време на брифинг в Националната следствена работа.

В края на предходната година компанията разгласи, че се изтегля от Съединени американски щати. Решението стана факт, откакто осем щата започнаха координирани ограничения против депозитните артикули на Nexo, напомни. Наред с това, криптобанката притегли вниманието на Бюрото по финансова отбрана на потребителите в Съединени американски щати.

Проблемите на компанията бяха свързани с лихвите, които Nexo оферираше за депозити в криптовалути. Те доста надвишаваха лихвите, предлагани от обичайните банкови институции.

“Платформата е работила в доста страни и всички знаете, че в някои от страните е била неразрешена. Знаете, допускам, от открити източници за техните проблеми в Съединени американски щати и, че те официално напущат Съединени американски щати, макар че това не се е случило ”, разяснява в четвъртък ръководителят на киберотдела в следствието Светослав Василев.

По думите на проверяващите през Nexo са минали над 3,6 млн.трансакции, някои от които са били свързани “с рискови играчи на борсата ”. В акцията в офисите на компанията в София вземат участие още чиновници на ДАНС и задгранични сътрудници, само че Милева отхвърли повече детайлности към този момент. По думите ѝ обект на дейностите на прокуратурата са общо 15 адреса.

Основатели на българската криптобанка Nexo са някогашният народен представител от несъществуващия към този момент Реформаторски блок Антони Тренчев и Коста Кънчев. Компанията съществува от 2017 година като предлага лихви за криптовлогове и заеми против поръчителство.

Досега общо осем американски щата са подхванали правни дейности против платформата - Ню Йорк, Вашингтон, Мериленд, Калифорния, Южна Каролина, Върмонт, Оклахома и Кентъки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР