Българската компания Hack предлага различни видове блокчейн услуги, сред които

...
Българската компания Hack предлага различни видове блокчейн услуги, сред които
Коментари Харесай

Един блокчейн, ако обичате

Българската компания Hack предлага разнообразни типове блокчейн услуги, измежду които разработка на блокчейн мрежи, умни контракти, токени, NFT и други Основателят на Hack Милен Радков минава от песимист към фен до бизнесмен в блокчейн пространството. Стремежът на компанията е да не пораства внезапно, а постепенно и несъмнено.
Блокчейн от дълго време не е просто тематика за криптоентусиасти и спекуланти. Технологията се трансформира в основна част от корпоративния свят за организации, които желаят да усъвършенстват своите бизнес процеси или даже да издават свои цифрови активи. Българската компания Hack цели да е снабдител на такива децентрализирани решения като специализира в инфраструктура, протоколи и съвещания. Основателят и изпълнителен шеф Милен Радков и екипът му са специалисти в създаването на основани на блокчейн приложения, интелигентни контракти, тестване, валидиране на системи и тяхната техническа поддръжка.

Не всички организации се нуждаят от блокчейн решение, само че за тези, които към този момент имат такова, технологията може да бъде трансформираща. Блокчейн решенията работят най-добре, когато се изисква консенсус сред голям брой страни в процеса или е належащо бързо решение на проблем. Много компании го ползват в разнообразни браншове, в това число верига за доставки, финанси, опазване на здравето, недвижими парцели и други Блокчейн решенията носят доста преимущества и добавена стойност към продуктите и услугите, тъй като оферират бистрота на дейностите и кода, усъвършенствана проследимост, експедитивност и успеваемост и даже понижаване на общите разноски. И точно на това се базира цялата активност и бизнес модел на Hack.
От песимист до експерт
Интересът към компютрите е понятен за всяко дете, само че постоянно той стопира до типичното забавление посредством игри, филми, сериали и музика. Тази история стартира с прескачането на всичко това и превръщането на програмирането и администрирането на лични планове в метод на живот. Още от дребен Радков се занимава с изработката, поддръжката и продажбата на уеб сайтове. " Беше безусловно след довеждане докрай на учебно заведение, ненапълно бях самообразован, ненапълно и със познания от механотехникума в Казанлък, когато към мен се обърна първия ми клиент ", споделя Радков. След това, до момента в който работи в разнообразни софтуерни компании и учи в университета, той развива своята странична активност като фрийлансър за изработката на уеб сайтове.
Реклама
Още тогава той попада на биткойн, първият и най-известен артикул, основан на блокчейн. Прави сметка, че звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина. Все отново, за какво някой би продавал оборудването си за копаене, в случай че всички настояват, че е печеливше? Трябва да е машинация, взема решение Радков. Промяната идва при започване на 2016 година, до момента в който учи в Техническия университет в Габрово. Радков се сблъсква със собствен сътрудник, който му потвърждава, че копаенето в действителност е новата мода и това кара младия бизнесмен да купи първите си 3 копачки. След време те стават повече от 50, а той към този момент е осъзнал капацитета на криптовалутите. " Доста етери съм върнал на тържищата против 1-2 $, което въпреки всичко си беше 5-6 пъти възвръщаемост по отношение на цената, на която ги копаех ", споделя той. Днес цената на един Ethereum е 1300 $, а в най-високата му точка - и над 5 хиляди $.

Малко по-късно Радков стартира да учи Solidity - езикът за писане на умни контракти на Ethereum, най-много поради интереса си в региона. " С умните контракти можеш да изградиш цяла стопанска система или цяла бизнес логичност на даден план, без да би трябвало да зависят не­щата от индивидуален сървър ", изяснява той.Тъй като към този момент печели задоволително от копаене, взема решение да напусне работата си и да основе своя софтуерна компания.
Еволюцията на Hack
Дружеството " Хак.бг " е учредено в нача­лото на януари 2017 година, като Милен Радков е негов едноличен притежател. Пазарът на Hack сега е най-вече в чужбина - в Америка, Африка, Азия и Европа. Екипът се състои от към 15 индивида, а приходите на компанията се удвояват две следващи години - от 243 хиляди лева през 2019 година до 489 хиляди лева през 2020 година, и още един път до 846 хиляди лева през 2021 година

Първоначал­ната му концепция е за студио за разра­ботка на уеб сайтове, какъвто е и професионалният му опит до оня миг, без да се концентрира съответно върху блокчейн. За малко даже продава обурудване (хардуер за копаене) на по-добри цени от предлаганите в България, като се свързва с задгранични вносители. " Oбразува се една застоялост на пазара за хардуер, когато копаенето нашумя и беше доста мъчно да се откри, а аз започнах да се интересувам от кое място нашите тукашни бизнеси внасят подобен хардуер. Свързах се с всякакви представители в Германия, Полша и Франция, а те ми предлагаха чисто нов хардуер на много по-ниска цена от това на тукашния пазар. Аз към този момент членувах в всякакви групи за копаене в България и всеки искаше да купи, тъй като цените растяха ", споделя Радков.
Реклама
Големият проблем за Радков и Hack е при прекосяването към самата активност по създаване на блокчейн програмен продукт. След това, когато размерите на компанията се трансформират, с тях идват и по-сериозните инфраструктурни планове. Така се получава развой на непрекъснато надграждане, в който екипът се състезава първо с нововъведението, а по-късно с всички конкурентни услуги. " Тогава работехме върху всеки блокчейн план, който може да доближи до нас и надлежно клиент, само че последователно започнахме да гледаме по-нишово на нещата и в този момент имаме опцията да работим върху планове, които на нас са ни забавни ", споделя той.
Без растежът да е самоцел
За Радков силата на Hack е в гъвкавостта и разбирането на клиентите. Никога не е имал за цел компанията да стане обичаен аутсорсинг и да се разраства като подобен. Обичайно с потребността от повече клиенти идва и потребността от повече чиновници. Целта на Hack е противоположната: не да вършат стотици планове, а такива, които имат подходящo влияние.

" Опитваме се да си градим известност на компания, която работи по смислени неща. Ако ти персонално работиш по безсмислени планове, няма да си задоволително стимулиран да си вършиш работата. За момента съумяваме, тъй като сме обединен и дребен екип. Чуваме от какво имат потребност разработчиците, какви хрумвания имат, какъв вид планове и клиенти да търсим по отношение на нашата визия ", споделя Радков.

Освен главния бизнес модел на компанията, с цел да се потвърдят пред мощната конкуренция и самите себе си, Hack прeдставят Fadroma - повсеместен сет от принадлежности, които да подобрят процеса по разработка на умни контракти. Fadroma цели да бъде начална точка за разработка на договори в блокчейн екосистемата на Cosmos, която се прави оценка към днешна дата на 13 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР