Българската икономика трябва да бъде преструктурирана. Това заяви президентът Румен

...
Българската икономика трябва да бъде преструктурирана. Това заяви президентът Румен
Коментари Харесай

Румен Радев: Икономиката ни е поставена пред сериозни предизвикателства

Българската стопанска система би трябвало да бъде преструктурирана. Това съобщи президентът Румен Радев на стопански конгрес , отдаден на ограниченията за поощряване на брутния вътрешен артикул . Той подчертава на демографския проблем у нас.

" Времето пред нас непреклонно изтича. Икономиката ни е сложена пред редица съществени провокации - и във вътрешен, и изключително в световен проект . Тя би трябвало да се преструктурира и по тази причина е пристигнало време за значими решения със стратегически небосвод ", съобщи президентът.
 
Във форума вземат участие вицепремиерът Томислав Дончев и министри от кабинета , както и представители на националните работодателски организации , на институциите и стопански анализатори. Президентът Радев благодари на уредниците и участниците, отбелязвайки мощното, по думите му, наличие на държавното управление, като разяснява, че най-важното в процеса на създаване на мощна, конкурентоспособна и устойчива стопанска система е откровеният и своевременен разговор сред всички участници в процеса.
 БГНЕС
По думите на Румен Радев е значимо да знаем какво е положението на стопанската система ни като достижения, проблеми и трендове , както и какво е равнището ни на упоритости, какви цели си слагаме, и също по този начин и по какъв начин да ги реализираме. Никоя стопанска система не може да бъде сполучлива, в случай че страната, в лицето на трите управляващи, не сътвори нужната удобна среда, разяснява Радев, добавяйки, че и никое държавно ръководство не може да бъде сполучливо, в случай че няма зад тила си мощна и ефикасна стопанска система. Според него е значимо да се посочи системата от критерии за разбор и съпоставяне.-->
 
" Много е значимо с кого, по какъв начин и по кое време се съпоставяме. Дали ще съпоставяме България на днешния ден с това, което ни чака като огромни промени и облик на стопанската система в един световен проект. И несъмнено, каква е нашата подготвеност за тези процеси, които предстоят ", разяснява президентът Радев.
 БГНЕС
Той сложи и въпроса задоволителен ли е този ритъм на стопански напредък, като добави, че дистанцията сред нас и страните от Централна и Източна Европа се усилва. Радев засегна и тематиката за задграничните вложения , като дефинира като добра вест повишаването им с 10% тази година, само че също по този начин разяснява, че най-важно е да се види какъв е характерът, структурата на тези вложения, тъй като единствено вложения в промишлеността могат да подсигуряват резистентен стопански ритъм на развиване.

Важно е и да обсъдим кои са факторите, които отблъскват задграничните вложения , добави Румен Радев. Като настоящ той дефинира въпроса дали не продължаваме да опитваме да привличаме по този начин нужните ни задгранични вложения с фактори, имали значение преди години - като ниски налози, ниско платена работна ръка.
 БГНЕС
Президентът чака и разискването на въпроси като какъв е делът на производствата с ниска добавена стойност, на новаторските предприятия, както и дали компаниите у нас са равнопоставени, когато става въпрос за достъпа до еврофондове и публични поръчки. Дали бизнесът е удовлетворен от качеството и предвидимостта на законотворческия развой - президентът дефинира като доста значим въпрос.
 
Радев разяснява също, че стопанската система е все по-голям пленник на демографията. Изчерпана ли е тя откъм човешки запаси и технологии, подготвени ли сме за огромните провокации на бъдещето, сложи още въпроси президентът Румен Радев.
 БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР