Българската икономика ще нарасне с цели 4.9% през 2022 г.

...
Българската икономика ще нарасне с цели 4.9% през 2022 г.
Коментари Харесай

МФ очаква ускорен икономически растеж от 4.9% догодина

Българската стопанска система ще нарасне с цели 4.9% през 2022 година очаква Министерство на финансите в есенната си макроикономическа прогноза. На базата на нея страната създава бюджета за идната година.

Оптимистичните упования на МФ за ускорение на икономическия напредък се дължат на упованията за бързо възстановяване на международната стопанска система и по-голям приток на инвестиции у нас - частни и обществени. Особено се разчита на парите, които страната ни би трябвало да получи по линия на Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз. България чака 12.6 милиарда лева по този проект в идващите три години, само че не е ясно каква част от тях ще може да бъдат усвоени през 2022 г. 

Националният проект за възстановяване все още се доработва, като обещанието на служебния премиер Стефан Янев е документът да бъде показан в Брюксел до 15 октомври. Почти е невероятно обаче до края на годината страната ни да получи предплатената сума от 1.6 милиарда лева, защото няма софтуерно време проектът да бъде утвърден от Европейската комисия. Както стана ясно този доход е заложен в сметките на държавния бюджет и в случай че не се осъществя ще докара до по-голям недостиг.

Въпреки това МФ позволява, че за тази година Брутният вътрешен продукт ще нарасне до 4% . За съпоставяне, в пролетната прогноза на МФ упованията бяха единствено за 2.7% растеж на Брутният вътрешен продукт. Двигател на по-големия напредък през тази година е инфлацията и нарасналото ползване вследствие на увеличените приходи в бюджетната сфера и пенсиите.

Догодина обаче МФ предвижда по-слабо нарастване на приходите . Ако за 2021 година междинното им увеличение е 8.8%, то през 2022 година се чака да е 7.8%. Служебният финансов министър Валери Белчев към този момент заяви, че се обмисля повишението на минималната работна заплата да продължи, въпреки да не уточни с какъв %. През последните четири години растежът на най-ниското месечно заплащане бе с 12-13% годишно и сега минималната заплата е 650 лева

Инфлацията ще продължи да се форсира и в края на 2021 г. ще е 3.8% , а средногодишното й равнище ще е 2.2%, счита МФ. За 2022 година прогнозата е средногодишната инфлация да доближи 2.6%, само че в края на годината да се забави до 2%.

Очакванията за цялата 2021 година са, че средногодишният брой на заетите ще се усили с 0.1%, а следващата година с 1%. Ускореният напредък ще се дължи главно от два фактора: прекратяване на отрицателното въздействие на COVID-19 върху икономиката и ефекта от плановете, които ще получат финансирани от националния проект за възобновяване. Безработицата ще падне от 5.5 на 5.2% следващата година.

РИСКОВЕ

Има няколко риска пред осъществяване на прогнозите на МФ. Един от тях е силното повишаване на петрола и неенергийните първични материали да продължи и през идната година, а възобновяване на международната стопанска система да се забави. Прогнозата е подвластна още от развиването на епидемиологичната конюнктура както в страната, по този начин и в международен проект. Забавяне в стартирането на плановете по Националния проект за възобновяване също ще се отрази негативно на растежа на Брутният вътрешен продукт за 2022 година

В резултат от всички тези опасности МФ позволява отрицателен сюжет, съгласно който растежът на Брутният вътрешен продукт ще бъде по-нисък с 0.6 процентни пункта, т.е. 4.3% през 2022 година, а средногодишната инфлация ще надвиши 4%. Поради краткотрайния темперамент на шока се чака ускоряване на растежа на Брутният вътрешен продукт още през идващите две години, 2023 и 2024 година, счита МФ. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР