Българската художествена гимнастика записа поредна златна страница в историята си,

...
Българската художествена гимнастика записа поредна златна страница в историята си,
Коментари Харесай

ОБЗОР: Исторически ден за българската художествена гимнастика

Българската художествена гимнастика записа поредна златна страница в историята си, откакто през днешния ден на Европейското състезание в Баку (Азербайджан) българките завоюваха три златни медала от три вероятни.

, откакто завоюва златния орден на континенталния шампионат. Българката сподели класата си, изигра мощно композициите си и събра 131.000 точки.

След два сребърни медала (2021, 2022) 22-годишната Калейн впечатли с техниката и артистичността си и връща златото в България. Последната безспорна европейска шампионка е Мария Петрова от шампионата в Солун (Гърция) през 1994 година.

Другата националка Стилияна Николова също се показа чудесно и взе бронзовия орден със 129.500 точки, защитавайки позицията си от Тел Авив 2022.

Сребърното отличие в Баку завоюва международната шампионка от София 2022 София Рафаели (Италия) със 129.550 точки.

Състезанието беше извънредно оспорвано и се реши в последната ротация и след осъществяванията на Рафаели с топка и на Калейн с бухалки, като преди този момент отпред беше Стилияна Николова, която позволи неточности на лента. Калейн излезе последна на килима и с извънредно мощна игра справедливо завоюва европейското злато.

. Това е първо безусловно злато за български отбор от далечната 1990 година в Гьотеборг (Швеция).

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова събраха общ брой от 68.050 точки, откакто извършиха без неточност и двете си композиции. Българките получиха оценки от 35.600 за композицията си с пет обръча и 32.450 за три ленти и две топки. Така те прибавиха съм международната си купа в многобоя от София 2022 и тази от континенталния шампионат.

Третото злато за през днешния ден България завоюва в отборната конкуренция. Тимът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и отбор дами отбрани отборната си купа с 324.500 точки. На второ място е Украйна с 311.800, а на трето Израел с 310.200 точки.

Така България към този момент има седем медала от шампионата в Баку, от които пет златни, един сребърен и един бронзов. Към оценките през днешния ден се прибавят и тези на ансамбълаза девойки, който има сребро в многобоя и две златни оценки на финалите на пет въжета и на пет топки.

В последния ден на Европейското състезание в Баку на следващия ден ще бъдат раздадени още шест комплекта медали - на финалите на обособените уреди при дамите и при ансамблите. Стилияна Николова ще спори за оценките на обръч, топка и лента, Боряна Калейн - на обръч, топка и бухалки, Ева Брезалиева - на лента. Ансамбълът е измежду любимците за медали на пет обръча и на три ленти/две топки.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР