Българската футболна лига излезе с позиция по повод подготвяни промени

...
Българската футболна лига излезе с позиция по повод подготвяни промени
Коментари Харесай

Футболната лига против промени в Закона за хазарта

Българската футболна лига излезе с позиция във връзка подготвяни промени в Закона за хазарта, които могат да се отразят доста неприятно на футболните клубове у нас.

Лигата адресира писмото си до Румен Радев, Президент на Република България, с копие до Весела Лечева – Министър на младежта и спорта, както и до други политици. Сред получателите на писмото са Десислава Атанасова – Председател на ПГ на ГЕРБ-СДС,  Андрей Гюров – Председател на ПГ на Продължаваме промяната, Мустафа Карадайъ – Председател на ПГ на Движението за права и свободи, Костадин Костадинов – Председател на ПГ на Възраждане, Корнелия Нинова – Председател на ПГ на Българска социалистическа партия за България, Христо Иванов – Председател на ПГ на Демократична България и Стефан Янев – Председател на ПГ на Български напредък, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ето какво пише  него:

„ Ръководството на Българската професионална футболна лига е мощно обезпокоено и загрижено от индикациите свързани с подготвяни оферти за промени в Закона за
хазарта, което би засегнало директно професионалните футболни клубове в България.

Бихме желали да обърнем внимание, че  ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ
букмейкъри в България са главен (на някои места единствен) спонсор на съвсем всички футболните клубове.  Налагането на строги законови рестрикции и възбрана за реклама би оказало директно въздействие върху образуването на годишните бюджети, а на някои места това може непосредствено да докара до преустановяване активността и съществуването на редица тимове в обичайни футболни градове.

Трябва да отбележим, че  тази информация идва в подтекста на неналичието  държавна политика за стимулиране вложенията в спорта.  От години редица експерти пледират за основаването на законови рамки, свързани с данъчни облекчения за фирмите, които спонсорират и влагат в спорт и спортна инфраструктура, само че това по този начин и не се е случило. Смятаме, че това е една от аргументите мощно стеснен брой български и задгранични компании да влагат в спорт и в частност във футбол, което прави лицензираните
букмейкъри съществени спонсори на упоменатите нагоре клубове.

Смятаме, че налагането на строги рестрикции, свързани с рекламата на този тип бизнес, би било съдбовно за развиването на професионалния футбол, което ще окаже директно въздействие и върху съществуването на доста футболни школи, в които децата вършат първи стъпки в спорта надалеч от пороците на нашето съвремие.

Ние отчитаме, че плануваните промени са основани на общата угриженост към обществото, обвързвана с хазартните зависимости. Трябва обаче да кажем, че и  спортът също играе значима част в публичния живот и това не може да бъде подценявано.

Уверени сме, че идните полемики, свързани с подготвяните законодателни промени в Закона за
хазарта, ще бъдат градивни и казусът ще бъде прегледан от всички аспекти. В това число и въздействието, което би оказало всяко едно решение, върху други браншове на публичния живот.

Разчитаме на вашата съпричастност към настояването на нашето съдружие и на персоналната ви поддръжка “, се споделя в писмото, подписано от Атанас Караиванов, президент на БПФЛ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР