Общественият доставчик Булгаргаз“ стартира тръжна процедура за доставка на 1

...
Общественият доставчик Булгаргаз“ стартира тръжна процедура за доставка на 1
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ търси 1 млн. MWh втечнен газ по сделката с „Боташ“

Общественият снабдител „ Булгаргаз “ започва тръжна процедура за доставка на 1 млн. MWh полутечен природен газ за месец юни. Сред изискванията за присъединяване в търга е източникът на доставка да е от страни без наложени наказания, ембарго или каквито и да било търговски ограничавания. Собствеността на фирмите би трябвало да е ясна и да са с добра комерсиална известност.

Предвижда се доставката на втечнения газ да бъде осъществена на LNG терминал в Турция според подписаното съглашение с турската държавна компания „ Боташ “.

Допуснатите в тръжната процедура участници би трябвало да дават ценови оферти, рефериращи към показател TTF. Ценовите им оферти ще бъдат отворени на 14 май.

Тръжната процедура идва, до момента в който политиците упорстват за предоговаряне или даже анулиране на контракта с „ Боташ “ с претекстове за неизгодни за страната условия. От изтекли клаузи в контракта стана ясно, че от предходната година до момента страната е платила към 250 млн. $ за запазване на 19.4 MWh потенциал, а действително през „ Боташ “ са импортирани едвам 2.5 млн. MWh газ.

Договорът с „ Боташ “ бе подписан по време на служебното държавно управление на президента Румен Радев с енергиен министър Росен Христов при започване на 2023 година, а срокът му е 13 години. Идеята тогава бе България да внася газ и за останалите страни от района.

Президентът упрекна кабинета Денков, че договорът съзнателно не се употребява, с цел да се внася съветски газ през Гърция. Държавният глава разгласи, че през 2023 година " евроатлантическата " коалиция сред ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи е разрешила в България да влязат 1.7 милиарда куб. м съветски газ, с което е финансирана военната инвазия на Кремъл в Украйна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР