Българската федерация по гребане ще изпрати 2021 година с много

...
Българската федерация по гребане ще изпрати 2021 година с много
Коментари Харесай

Румяна Нейкова: Изпращаме годината с много добри резултати и заявка за бъдещето

Българската федерация по гребане ще изпрати 2021 година с доста положителни резултати, които са поръчка за бъдещето, съобщи олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова на конференция.

Емил Нейков стана международен и европейски първенец на скиф до 23 години. 19-годишният наследник на именитата гребкиня направи свръхестествен спринт в последните метри и завоюва край " А " на международното състезание по гребане до 23 години в Чехия през юли, а при започване на септември победи и на Европейското състезание по гребане до 23 години в Крушвице (Полша).

Двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов приключи на четвърто място на международното състезание по гребане за юноши и девойки в Пловдив през август, а четворката скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич приключиха седми.

Емил Нейков беше определен за състезател номер 1 на септември в анкетата на спортните редакции, откакто получи 11 гласа.

" Благодаря на всички, които ме подкрепяха през годината. Изключително съм благополучен и се веселя от спортните ми достижения през тази година. Удовлетворен съм. тази година всичко мина по проект за мен. Останалите момчета от тима също направиха едно извънредно показване ", сподели Нейков.

" 2021 година българско гребане ще я изпрати с доста положителни достижения и поръчки за положителни класирания в бъдеще. Най-важното е, че имаме положително юношеско ядро, което ни дава опция да създадем проекти за идващия олимпийски цикъл, имаме вероятност. Състезателите и треньорите съумяха да си повярват един на различен, да си имат доверие, да работят безрезервно, да са стимулирани и да желаят да се изявяват ", сподели олимпийската шампионка на скиф от Пекин 2008 Румяна Нейкова.

" Ние показахме през тази година, че сме конкурентноспособни. Състезателите са удовлетворени, само че и сериозни към себе си, че можеха да се класират още по-напред. Догодина има Европейско състезание за юноши и девойки през месец май, уповавам се то да се състои и всичките ни сили ще бъдат ориентирани натам. Аз съм си направила разбор и един от изводите е, че на състезателите не им доближи устойчивост. Това ще бъде задача номер 1 в тези подготвителни месеци ", добави тя.

Нейкова призна, че при започване на годината обстановката е изглеждала " леко трагична ".

" Тази година бяхме домакини на Световно състезание за юноши и девойки, а през януари, когато ги видях тези деца си помислих, че няма да стигнем и до край Б. Радвам се, че не стана по този начин. 2020 година всичко беше затворено и по тази причина при започване на 2021-а обстановката беше леко трагична. Но децата поставиха доста сили, имаха цел, лишиха се от доста неща. Ние, професионалните спортисти една година бяхме елементарни жители. Държавата трябваше да се погрижи са спортистите през 2020 година. Но състезателите сами желаеха да имат реализация, а спортът дава бъдеще на всеки един от тях ", сподели още Румяна Нейкова.

Състезателите обявиха, че са удовлетворени от постигнатите резултати, само че са можели и повече.

" Доволен съм от това, което направихме тази година. Имаме още време да се осъществяваме в тази четворка. желаеме да влезем във край А идната година ", съобщи Христо Нешев от четворката скул.

" Доволни сме от резултатите на Световното и Европейското състезание, както и на Балканидата, макар че можеше и повече. Всеки от нас има тласък да реализира нещо огромно в живота ", добави Васил Шунтов.

" Можеше и по-добре да се представим, само че очевидно не ни доближиха силите. Ще се опитаме да запазим четворката и следващата година ", сподели Стефан Мутич.

" Сезонът беше много тежък и стартира с непредвидени резултати. На международното състезание изненадахме всички, на Балканидата бяхме втори, а на Европейското състезание малко не ни доближи за медалите. Догодина желаеме А край и топ3 на някои от надпреварите ", съобщи Цветомир Малинов от двойката без кърмчия.

" Подготовката на психическа почва беше доста значима, с цел да повярваме в себе си и успяхме да го реализираме ", добави Иван Янкулов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР