Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) иска от правителството

...
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) иска от правителството
Коментари Харесай

Индустриалци искат кризисни мерки за газовите доставки и цени

Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) желае от държавното управление ясни отговори на въпросите ще има ли природен газ през зимата, по какъв начин ще се обезпечи на фона на общата рецесия с доставките в Европа и най-много на какви цени ще е суровината. Организацията прикани за вземането на незабавни спешни ограничения и предизвести, че неосигуряването на синьото гориво ще има тежки последствия освен за отоплението на жителите, само че и за работата на подвластните от газовите доставки предприятия, чието прекъсване ще докара до безработица за техните служащи и може да докара до тежки повреди с последствия за околната среда.

Това се показва в писмо на БФИЕК до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, енергийния Александър Николов, на стопанската система Корнелия Нинова, както и до шефа на " Булгаргаз " Людмил Йоцов и шефа на енергийния регулатор Станислав Тодоров. В организацията членуват 28 огромни индустриални предприятия в страната, измежду които " Асарел-Медет ", " Аурубис ", " Биовет ", циментовите фабрики в Девня и Златна Панега, КЦМ, " Свилоза ", " Неохим ", " Солвей Соди ", " Стомана Индъстри ", " Холсим " и други.

Те са извънредно разтревожени, че единствено 2.5 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е обезпечено, а и цената му е безусловно неразбираема.

" Наслушахме се на изказвания, че българската стопанска система не била огромен потребител на газ, че нямало ужасно и не можем да останем без газ. Очевидно тези мантри са произнасяни от хора на високо равнище, които обаче нямат концепция какъв брой предприятия в страната зависят напълно от природния газ, на какъв брой фамилии те дават занаят и какъв брой физически лица се отопляват с природен газ и за тях също опция на процедура няма за зимата ", написа в писмото.

" Далеч сме от концепцията да звучим трагично, само че без доставки на природен газ доста работещи хора ще са на улицата, стопанската система ще бъде извънредно застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме огромна част от обществените заплащания ", декларират индустриалците.

Според тях последните данни за обезпечаването на синьото гориво са извънредно притеснителни., откакто шефът на " Булгаргаз " съобщи в Народното събрание, че не са обезпечени цялостните нужни количества за август и септември. " Не е ясно по какъв начин се договаря доставката на тези количества. Няма и безусловно никаква информация дали се работи за договарянето на дълготрайни доставки на природен газ, в това число от 1 януари 2023 година ", допълват от БФИЕК

" Световният пазар е в недостиг – следим повреди, стачки и планови престои на уреди на основни снабдители. Наблюдаваме свръхзаетост на терминалите за регазификация на полутечен газ в Европа. Много от " различните " снабдители съвсем нямат свободни количества газ за обмен отвън дълготрайните им задължения. Тези условия надалеч не ни карат да гледаме оптимистично на опцията за обезпечаване на газа за България ", продължава се в писмото.

Според индустриалците не е ясно ще има ли газ за запълването на газохранилището в Чирен, където за нагнетени единствено 38 на 100 от вероятните количества. Средната запълненост в Европа е 62%, в Германия е 65%, като редица складове там са запълнени над 90%, показват от федерацията.

Според нея, с изключение на сигурността на доставките, другият обезпокоителен детайл за промишлеността са ценовите нива. Цената за юли е с съвсем 44 лева по-висока от тази за април, до момента в който министър председателят е убеждавал работодателите, че цените на газа след май няма да надвишават тези за април, а в противоположен случай ще бъдат планувани обезщетения. Такива обаче няма, означават от организацията.

Тя желае спешни ограничения и незабавна среща за изясняване на обстановката и предизвестява, че " че прекъсването на газа с изключение на пагубни резултати за стопанската система, основава и обилни опасности за софтуерни повреди и опазването на околната среда и човешкия живот ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР