Българската държава може да има много посланици по света, но

...
Българската държава може да има много посланици по света, но
Коментари Харесай

Румен Радев: Професор Бар-Зоар през целия си живот остана образец за истински български патриот

Българската страна може да има доста посланици по света, само че българският народ има малко на брой същински посланици и това са персони като проф. Михаил Бар-Зоар. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден удостои с медал „ Стара планина “ първа степен родения в България знаменит израелски публицист, историк и политик. Отличието се връчва за принос в популяризирането на спасяването на българските евреи по време на Втората международна война и за развиването на двустранните връзки сред България и Израел.

Най-високото държавно отличие е израз на признанията ни за всички старания и дейности на проф. Бар-Зоар светът да научи истината за спасяването на българските евреи в един от най-мрачните интервали на европейската цивилизация, съобщи на церемонията президентът Румен Радев. Държавният глава уточни, че израелският историк, който е напуснал страната ни на 10-годишна възраст през 1948 година, през целия си живот е останал пример за същински български родолюбец.

Румен Радев дефинира като ярък миг на национална горделивост спасяването на българските евреи. „ В тези години на смъртна заплаха и мракобесие цялостен един народ се е изправи в отбрана на своите съграждани, единен от добродетели и полезности, завещани ни още от нашите възрожденци “, съобщи президентът.

От своя страна проф. Бар-Зоар означи, че високото отличие е премия за българския народ, тъй като точно негово дело е спасяването на българските евреи, въпреки и през днешния ден „ лъжливи историци “ да се пробват да посочат други спасители. Досега се пробвах да разпространя това, само че всички, които можем, би трябвало да създадем този факт притежание на целия свят, прикани проф. Бар-Зоар.

Той съобщи, че постоянно помни думите на татко си, който при напускането на България през сълзи е споделил, че евреите оставят една обичана страна, която е добра към тях. За този миг от живота си проф. Бар-Зоар описа: „ Всеки път, когато чуя химна „ Мила Родино “, се сещам за оня ден през ноември 1948 година, когато с товарен трен отпътувахме за България през Югославия към Израел. Когато минахме границата, влакът спря за административен проблем и всички слязохме – тогава 1000 души се обърнаха към българската граница и един човек стартира да пее, след това втори и трети. До няколко минути на една красива зелена котловина имаше голям хор от 1000 души, които пееха „ Мила Родино “, а татко ми и майка ми пееха и плачеха “.

Проф. Бар-Зоар уточни, че България е направила голям подарък на Израел, защото българските евреи имат принос са развиването на политиката и публичния живот израелската страна. Тези хора остават българи, тъй като имат особено отношение към България като страна, която би трябвало да бъде образец за целия свят, изясни проф. Бар-Зоар. По думите му, и България, и Израел са дребни страни, само че с морални правила и това е един от уроците от спасяването на българските евреи. Нямаме естествени благосъстояния, само че имаме морално завещание. Така че, когато има нарушаване на човешките права, колкото и „ дребни “ да сме, би трябвало да се борим с това и по този начин да дадем образец по какъв начин един дребен Давид може да победи един голям Голиат, прикани проф. Бар-Зоар.

На церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 участваха президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов, дипломати, общественици.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР