Българската държава е изхарчила по-малко пари през първите осем месеца

...
Българската държава е изхарчила по-малко пари през първите осем месеца
Коментари Харесай

Държавата харчила по-икономично през първите 8 месеца на годината

Българската страна е изхарчила по-малко пари през първите осем месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната, макар оповестените стопански ограничения за поддръжка на бизнеса. Това най-малко демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите за осъществяването на бюджета. Според тях през първите 8 месеца на 2020 година разноските на страната по Консолидираната фискална стратегия (която включва с изключение на държавния бюджет и бюджетите на правосъдната власт, университетите и други) са възлизали на 27,3 милиарда лева За съпоставяне през същия осеммесечен интервал на 2019 година тези разноски са възлизали на 28,2 милиарда лева, т.е. записано е намаляване на разноските от над 3%.

В същото време напълно предстоящо приходите се намаляват заради забавената икономическа интензивност. В съпоставяне с предходната година данъчните и неданъчните доходи в хазната са с 950 млн. лева по-малко, като забавянето е разследване от отрицателните резултати върху постъпленията при всички съществени налози от въведените ограничавания в България и света по отношение на битката с разпространяването на COVID-19. Ето за какво бюджетното салдо по Консолидираната фискална стратегия е с недостиг от 140 млн. лева към края на август, сочат още предварителните оценки на Министерството на финансите. Също по този начин обаче известието на ведомството още загатва, че превишението на приходите над разноските по КФП към края на август се чака да бъде 1,5 милиарда лева, т.е. че бюджетът продължава да излиза на остатък.

В същото време Министерството показа и дефинитивни данни за осъществяването на бюджета към края на юли. Според тях приходите от главните налози са както следва – Данък добавена стойност 6 милиарда лева (спад от 5,5% на годишна база), акцизи 3 милиарда лева (спад от 4,4%), налог върху приходите на физическите лица 2,5 милиарда лева (повишение от 3,3%), корпоративни налози 1,3 милиарда лева (спад от 11,5%).  

Неданъчните доходи възлизат  на 1,25 милиарда лева, което е с 12,4% по-малко на годишна база.  Въпреки това бюджетното салдо по КФП е позитивно и възлиза на 1,7 милиарда лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР