Българската браншова камара Пътища не приема представените миналата седмица обвинения

...
Българската браншова камара Пътища не приема представените миналата седмица обвинения
Коментари Харесай

Българската браншова камара Пътища не приема обвиненията за лошото състояние на участъци от АМ Тракия

Българската браншова камара " Пътища " не приема показаните предходната седмица обвинявания за положението на пътните сектори Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала " Тракия " след инспекцията им от Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие и ги дефинира като спекулативни изказвания.

" Изненадани сме от публикуваните внушения за некачествено осъществяване на секторите от автомагистралата, без съществуването на публични данни от извършения преди дни лабораторен разбор ", се показва в позиция на камарата, оповестява Българска телеграфна агенция.

От Камарата акцентират, че в десетгодишния интервал на употреба на трасето не са възлагани превантивни и настоящи ремонтни действия, което в комбиниране с несъразмерното натоварване не обезпечава съответна оценка на положението на пътната настилка. През миналите години лот 2 и лот 3 са минали над 150 инспекции, припомнят от Камарата и акцентират, че при всяка една до момента, специалисти са установили, че строителството е осъществено в границите на Техническата спецификация.

В позицията на камарата се показва, че извършеното проучване обгръща повърхност по-малка от 10 кв. м по отношение на обща повърхност на двата сектора от Автомагистрала " Тракия " от 1 470 000 кв. м. " Това е все едно да съдите за качеството и количеството на осъществените работи в апартамент от 200 кв. м по броя на пантите на вратата на килера. И още: не e допустимо въз основа на оценка на асфалтовите пластове да вършиме линейна интерполация за количеството и качеството на 70 км автомагистрала. Асфалтовите работи съставляват едвам 15 до 17 % от цената на сходни обекти ", се показва в позицията на Камарата.

От организацията припомнят, че в одитните отчети от инспекции по тези пътни сектори е упоменато, че действителните данни за трафика по Лот 2 за интервала 2017-2019 година надвишават плануваното със 162 на 100 при тежкотоварните коли, 376 на 100 при лекотоварните коли. По Лот 3 надвишаването е 42 на 100 при тежкотоварните коли и 348 на 100 при лекотоварните коли. 

Камара " Пътища " упорства " да бъде прекратено политическото говорене, целящо уронването на престижа на пътностроителния отрасъл ". 

Загуби от 40 млн. лв. в ущърб на страната са открити все още при взаимни инспекции на Министерство на регионалното развитие и Министерство на вътрешните работи на качеството на лот 2 и лот 3 на автомагистрала " Тракия ", заяви служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков на взаимна конференция с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на 12 октомври.

При инспекцията са взети ядки от наличието, вложено в пътното платно, като те са предадени за проучване на Института за пътища и мостове към Агенция " Пътна инфраструктура ". Констатиран е дефицит в количеството на асфалта, ще излязат и проблеми с качеството, разяснява министър Шишков. Той посочи, че гаранционните периоди са изтекли и в този момент страната ще се наложи да ремонтира тези сектори. 

По най-простата аритметика, в случай че в първи лот липсват от дебелини на структура 17,5 %, трансферирано върху цената на лота, това значи 23,6 млн. лв.. На втория лот липсват 12,5 % от пътя, трансферирано върху цената на строителството, значат 17,5 млн. лв., пресметна предходната седмица министър Шишков и акцентира, че става дума за липса единствено по отношение на количеството. За качеството на вложените материали се чака да има резултати от инспекцията след 10 дни. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР