Българската база Св. Климент Охридски е може би една от

...
Българската база Св. Климент Охридски е може би една от
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: Българската база “Св. Климент Охридски” е една от най-екологичните на целия Антарктически полуостров

Българската база " Св. Климент Охридски " е може би една от най-екологичните и чисти бази на целия Антарктически полуостров, а за какво не и на цяла Антарктида. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на националната антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев.

" Нашата скъпа база " Св. Климент Охридски " съществува от 30 години. Всяка година тук работят българските полярници, учени, строители и логистици ", уточни професорът. Той добави, че преди придобиването на научноизследователския транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий ", който е на своето второ антарктическо корабоплаване, базата е била " зарита " от отпадъци. Беше ме позор от проверяващите от Консултативното заседание по Антарктическия контракт, които постоянно идват, да видят варелите, в които го складирахме, означи Христо Пимпирев.

Бяхме събрали 300 ръждясали варела, като ни грозеше заплахата те да се пробият и да замърсят тази най-чиста околна среда на нашата Земя, уточни той. С кораба всички тези варели отидоха за скрап в България, сподели още проф. Пимпирев.

Ръководството на Висшето военноморско учебно заведение и командването на научноизследователския транспортен съд се отнасят с изключителна съвестност към въпросите за опазването на околната среда, сподели началникът на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров " флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров. Той добави, че осъществяването на условията на Международната спогодба " Марпол " са фундаментален проблем за морячеството и за морската промишленост.

През предходната година с доста огромен възторг приехме концепцията на проф. Пимпирев да стартира провеждането на екологична интервенция в границите на 31-вата българска антарктическа експедиция. През предходната година бяха утилизирани към 2/3 от наличните боклуци на брега, а тази година, на 31 януари, сполучливо приключи и втората фаза на екологичната интервенция, описа Боян Медникаров. Той посочи, че са събрани и последните боклуци, които се генерират от настоящата строителна активност на нашата база. Наистина удостоверявам, че това е един от най-чистите крайбрежия на Антарктида, до който аз съм се докосвал, съобщи той.

Вече имаме питане от няколко бази в региона да извозваме с българския транспортен съд и техните боклуци, заяви още проф. Христо Пимпирев. В взаимозависимост от времето, което ни остава свободно от подпомагането на българските антарктически проучвания, бихме оказали помощ и на другите бази, добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР