Българската банка за развитие е готова да насочи финансов ресурс

...
Българската банка за развитие е готова да насочи финансов ресурс
Коментари Харесай

Българската банка за развитие ще подкрепя прехода към зелена икономика

Българската банка за развиване е подготвена да насочи финансов запас към зелени планове и нововъведения, свързани с реализиране на заложените в „ Зелената договорка “ тактики за битка с измененията в климата, стана ясно от радиоинтервю на съветника по стратегическо развиване на банката София Касидова.

"През идващите 5 години най-малко 15% от нашия кредитен портфейл ще бъде ориентиран към зелени планове в стопанската система, превоза и енергетиката. Този приоритет бе деклариран и от основния изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев по време на икономическия конгрес на Euromoney във Виена по-рано този месец. Банката към този момент има насъбран опит във финансиране на планове за различна сила, както и в реализацията на Националната стратегия за енергийна успеваемост посредством реновиране на многофамилни жилищни здания ", показват от ББР.

В този развой значим фактор ще бъде и Европейската капиталова банка (ЕИБ). Тя към този момент разгласи, че прекратява финансирането на въглищни планове и ще излезе до края на 2021 година от всички планове, свързани с твърди горива, като се изключи газовите. Такова решение обаче е мъчно за огромна част от банките, бизнеса и някои от страните с по-слабо развити стопански системи и енергиен бранш, който разчита в по-висока степен на въглищата. Националните разноските за климата са основна инвестиция за бъдещето и могат да се финансират и със заемен запас.

"ББР е натурален сътрудник на Европейска инвестиционна банка в България и има капацитет да сътвори нужния учредителен, европейски и интернационален потенциал по линия на съдействието си с другите банки, с цел да може да подкрепи държавното управление в постигането на тези цели ", сподели София Касидова. "Банката има построени партньорства и може да черпи добър опит, с цел да поддържа икономическата тактика за преход към нисковъглеродна стопанска система и българския бизнес ", съобщи още стратегическият консултант.

"Европейската зелена договорка " планува коренно понижение на парниковите излъчвания до 2050 година, което е съществено предизвикателство пред редица браншове. Европейската комисия възнамерява да вложи над 1 трилион евро в зелени вложения до 2030 година Според София Касидова и други специалисти към 50% от тази сума ще пристигна посредством пренасочване от европейския бюджет. Банки, фондове, националното финансиране и частни вложения ще бъдат останалите източници за прехода към въглеродна индиферентност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР