Българската банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на първата

...
Българската банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на първата
Коментари Харесай

Среща 16+1 на Междубанковата асоциация Китай - ЦИЕ ще се проведе у нас

Българската банка за развиване (ББР) ще бъде хазаин на първата интернационална среща за многостранното финансово съдействие в границите на механизма 16+1. Непосредствено преди срещата на върха сред държавните ръководители на Китай и страните от ЦИЕ, която ще се организира на 6-8 юли в София, ББР ще посрещне членовете на Междубанковата асоциация Китай - ЦИЕ. Срещите на Комитета на висшите чиновници и Борда на шефовете на банките-участници са планувани за 3 и 5 юли.

По време на събитието в София ще бъдат готови и признати Програма за съдействие за интервала 2018-2020г. и Споразумение за съдействие за създаване на потенциал и шерване на опит сред банките-членове. Асоциацията е платформа за многостранно съдействие в региона на финансирането на планове, при което се съблюдават правилата на самостоятелност в интервенциите, вземането на решения и поемането на риск. Тя беше учредена предходната година по време на шестата среща на върха сред държавните ръководители на Китай и страните от ЦИЕ в Будапеща. В нея вземат участие 14 банки за развиване и търговски банки, измежду които ББР, Китайската банка за развиване, банки от Чехия, Хърватска, Словения, Черна гора, Латвия, Литва, Македония, Унгария, Румъния и Сърбия.

Сътрудничеството в границите на Междубанковата асоциация на страните от Китай и ЦИЕ ще разреши на ББР да разшири инструментите си посредством присъединяване във финансирането на обществени и публично-частни инфраструктурни планове с национално и районно значение.

По време на срещата в София се чака сред Българската банка за развиване и Китайската банка за развиване да се подпише и двустранно съглашение за съдействие през идващите пет години. В рамките на досегашното партньорство сред двете финансови институции, почнало през 2009 година, Китайската банка за развиване е предоставила на ББР два заема на стойност надлежно 5 милиона и 80 милиона евро, които се употребяват за разпределяне на капиталови и оборотни заеми, както и за кредитни линии на български предприятия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР