Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства се

...
Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства се
Коментари Харесай

Асоциация на дистрибутори се обяви против забраната за износ на лекарства

Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти се обръща в отворено писмо към институциите, медиите и обществото вследствие на издадена от Министерството на здравеопазването заповед за възбрана на износа на лекарствени артикули с номер РД-01-606 от 2 ноември 2023. 

" На съображение член 68 от Административно процесуалния кодекс бихме желали ние и медиите да получим достъп до цялостната информация и всички налични документи и разбори, въз основа на които е взето решението за издаване на заповедта за възбрана на износа на над 90 лекарствени продукта. Опасяваме се, че то е непрозрачно и не се основава на съответен разбор на аргументите за сигналите за неналичия в аптечната мрежа. Посочените претекстове и данни за разликата сред предписани и отпуснати медикаменти са общи и подвеждащи, като не излиза наяве дали те се отнасят за наставления по НЗОК или за " бели “ предписания, и за кои артикули. В публично писмо до БАРПТЛ НЗОК декларира, че не следи предписаните медикаменти и надлежно не може да даде данни какъв брой от рецептите за пациенти диабет са изпълнени. Не е оценена и повода за несъблюдение на предписаните и неотпуснати медикаменти на " бели “ предписания. Не излиза наяве по какъв начин се прави връзката сред неизпълнените предписания и износа на медикаменти. Още повече, че по наша информация от притежатели на позволения за приложимост (ПРУ), търговци на едро и търговци на дребно, все още в страната има наличия от антидиабетни лекарствени артикули. 

Бихме желали да сложим въпроса по какъв начин на фона на изброените от ПРУ в уведомленията им до Изпълнителната организация по медикаментите аргументи за спиране на доставките, предизвиквали дефицит досега, като индустриални проблеми, неритмични доставки, свърхпотребление и прилагане на медикаменти отвън записаните показания у нас, институциите стигнаха до извода, че износът е главната причина за недостиг? 

Защо откакто неведнъж сме уведомили обществената администрация, че инсулините от успореден импорт не могат да доближат до пациентите заради административни спънки, страната не предприе дейности в интерес на болните от диабет, като обезпечи още един метод за възстановяване на достъпа им до лекуване? 

Проблемите в лекарствоснабдяването са сложни, а аргументите за дефицит разнородни и всеки един от тях би трябвало да се адресира с разбор и работещи решения, а не посредством затваряне на България към единния пазар на Европейския съюз. Именно от останалите страни-членки у нас въпреки и с компликации има 300 позволения за успореден импорт.  

Държим да напомним, че при редица спешни обстановки на липса на медикаменти паралелната дистрибуция е осигурявала решения за пациентите у нас. В последните години посредством платформата си за сигнали за дефицит на страницата ни сме помогнали на над 2000 пациенти и сме в подготвеност да продължим да подкрепяме в намирането на нужните им медикаменти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР