Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

БАЗ и СЗБ: Където има перки в морето, няма туризъм

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България декларират безапелационната позиция срещу построяването на перки за производство на сила в Черно море.
Прочетете още
Офшорната вятърна сила е считана за един от най-надеждните източници за увеличение на производството на възобновима сила и чертае пътя към стабилно и декарбонизирано енергийно доставяне. Въпреки всичките ѝ позитивни страни, изтъквани от експертите, остават редица неясноти към това какво ще е въздействието върху околната среда и какви са екологичните опасности за морските екосистеми. Точно тези неясноти провокират и отрицателните реакции на част от обществото, което е на мнение, че офшорните вятърни турбини в акваторията ни ще прогонят рибата и ще съсипят черноморския ни туризъм.

След като се срещат с всички аспекти на концепцията, чието осъществяване стартира „ на мрачно “, само че закупи сериозна гласност, БАЗ и СЗБ са на мнение, че това би навредило съществено на българския туризъм.

Когато въпросът стана прочут на обществеността, се направи опит за сякаш „ кръгла маса “ по тематиката, която се оказа извънредно проформа. Срещата беше проведена от депутата Ивайло Мирчев, който обаче не участва на нея, а изпрати човек, изравен доста надалеч от материята. От цялата страна обаче, с цел да се срещнат между тях, пристигнаха заинтригувани страни от другите сектори. Нямаше обаче кой да ги чуе…, пишат от двете организации в пост във Фейсбук и допълват:

„ По време на сбирката най-малко стана ясно, че бизнесът, еколозите и риболовците отхвърлят концепцията. Защото, където има перки в морето, няма живот във водата. Няма и туризъм. Всички ангажирани с тематиката институции изпратиха негативни мнения за перките. Такова нямаше само от Министерството на туризма, което не е изненада с оглед досегашната индиферентност на министър Зарица Динкова към бранша.

В умозаключение считаме, че сходни решения би трябвало да се дискутират авансово, да се взимат поради всички гледни точки, а не постфактум да се провеждат проформа събития, на които уредниците не участват. “

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР