Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване – БАДДПО,

...
Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване – БАДДПО,
Коментари Харесай

Сезираха КФН за волните съчетания на Любомир Христов

Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване – БАДДПО, е изпратила писмо, с което сезира КФН за медийни изявления и погрешни изказвания по отношение на активността на сдруженията за в допълнение обществено обезпечаване с създател Любомир Христов. Асоциацията се обръща кам тях „ във връзка събитието, че от години, а в последните месеци изключително интензивно и с очевидно търсене на гласност, съответни лица самоопределящи се за специалисти в региона на спомагателното пенсионно обезпечаване, непрестанно популяризират посредством медийни изявления погрешни изказвания по отношение на активността на сдруженията за в допълнение обществено обезпечаване и отговорност на последните към обезпечените лица и поверените им за ръководство средства от осигурителни вноски на обезпечените лица”.

Преобладаващата част от тези публикации, които имат общ знаменател, а точно искрено злонамерени внушения и въвеждане в подвеждане на жителите по отношение на същността на спомагателното пенсионно обезпечаване, активността на сдруженията за в допълнение обществено обезпечаване и методиките за образуване на пенсиите на обезпечените лица, са с създател господин Любомир Христов. По-нататък в птисмото се цитират публикации с намерено връждебно отношение към втория пенсионен дирек.

В посочените публикации на създателя се съдържат освен преднамерено показани данни, които са прегледани в аспект, „ комфортен “ за тезите на създателя, само че съвсем всяка от тези изявления приключва с апели като: „ Който желае спомагателна пенсия, бяга от пенсионните фондове, икономисва в допълнение и влага независимо в подобаващ за себе си световно диверсифициран портфейл при ниски такси и невисок предел на вложение. Лесно е. Ако не знае по какъв начин – да пита: “ – в публикацията от 05.10.2020г.; или „ Бягайте по-бързо от лъжците и измамниците, скупчили се в БАДДПО. Лесно е – със Заявление, подадено в Национална агенция за приходите. “ – в публикацията от 12.07.2020г.

Видно от цитираното нагоре с изключение на разпространяването на погрешни изказвания по отношение на активността на сдруженията за обществено обезпечаване, господин Любомир Христов употребява тези публикации за набиране на евентуални клиенти, на които да дава финансови съвещания, защото господин Христов персонално показва на страницата си, че е съосновател и ръководител на ИДФК (Институт на дипломираните финансови консултанти – http://idfk.org ). Институтът е единствената у нас сертифицираща организация в областта на персоналните финанси, която присъжда званието “ДФК “ “Дипломиран финансов консултант” – знак на професионализъм и етичност във финансовите услуги – на отговарящите на изискванията. Същевременно на посочената интернет страница на Институт на дипломираните финансови консултанти се открива, че това е Сдружение "Институт на дипломираните финансови консултанти ", ЕИК по Булстат: 131270151, което е в частна изгода, като според приложената информация от Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, ръководители на това съдружие са Ясер Омер Ел Амин и Стефан Христов Петранов. В този смисъл господин Любомир Христов даже не е член на Управителния съвет на сдружението още по-малко ръководител, за какъвто се показва в своята интернет страница, което поражда спомагателни подозрения за неговата почтеност, изключително в подтекста на на неговите изявления.

Същевременно, поради посочването на въпросния Институт на дипломираните финансови консултанти установихме, че на интернет страницата на това съдружие, самоопределило се като „ стандартоопределящ и дисциплиниращ орган в региона на самостоятелните и фамилни финансови услуги “ се съдържат също изявления на господин Любомир Христов със същото звучене, като към този момент цитираните нагоре. Отделно от това посредством интернет страницата на обсъжданото съдружие се предлага:

1. опция да станете „ квалифициран “ финансов съветник, като образованието и изпита се реализира от самото съдружие – неразбираемо в качеството на каква учаща организация?!?; и/или

2. да ползвате финансов съветник, като „ потърсете ДФК® за способен, професионален, етичен финансов съвет “ - https://idfk.org/faq/consumer/.

С оглед посоченото, сезираме Комисията за финансов контрол, като способния орган, да ревизира активността на господин Любомир Христов, както и на Сдружение "Институт на дипломираните финансови консултанти ", ЕИК по Булстат: 131270151, надлежно на неговите членове, да реши дали и до каква степен тези лица не реализират активност като капиталов съветник и/или брокер на капиталов медиатор, и/или осигурителен медиатор и/или застрахователен медиатор, без да дават отговор на условията на използваните нормативни актове, и/или без да е спазен нужния регулаторен ред за реализиране на тези характерни дейностти в региона на даването и разпространяването на финансови услуги /или артикули.

Основанията ни за инспекция активността на лицата, представящи се за членове и ръководещи въпросното съдружие, са изказванията и тезите, които са изложени на интернет страницата на сдружението, пишат още БАДДПО. В същите се съдържат очевидни предложения към евентуални клиенти за даване на финансови препоръки в региона на – вложения, обезпечаване, заеми, пенсионно обмисляне, финансово обмисляне и други.

По наша преценка, даването на посочените погрешни данни, освен е недобросъвестно и вкарва в подвеждане евентуалните клиенти по отношение на пълномощията и квалификацията на посочените лица, само че и съставлява нарушаване на настоящи разпореждания, регулиращи активността на капиталовите консултанти и брокери, по повод даването на капиталови услуги и разбори.

В края на писмото от БАДДПО молят КФН да бъде осъществена детайлна инспекция на активността на посоченото съдружие Институт на дипломираните финансови консултанти, неговите членове и на господин Любомир Христов, до каква степен същите не правят активност като капиталов съветник и/или брокер на капиталов медиатор, и/или осигурителен медиатор и/или застрахователен медиатор, без да са спазени относимите специфични условия на настоящото законодателство.

В случай че дейностите на тези лица не съставляват закононарушения, а осъществят състава на административни нарушавания, да бъдат наложени съответните администратвнонаказателни наказания, като при определяне на съставомерни действия, молим да ни уведомите, както и обществеността по подобаващ метод, с оглед попречване на опцията жителите да попаднат на лица, извършващи нерегламентирани финансови и капиталови съвещания.

В съответния случай съгласно нас, Вашата изрично изразена позиция и решителни дейности са извънредно значими за затвърждаване доверието на цялото ни общество, в частност на обезпечените лица, в пенсионния модел и пенсионната система на Република България.

Писмото е подписано от Евелина Милтенова, ръководител на БАДДПО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР