Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението

...
Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението
Коментари Харесай

Военният министър: Армията е в постоянна бойна готовност, засилено е наблюдението в Източна България

" Българската войска е в непрекъсната бойна подготвеност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната ", разяснява служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред публицисти през днешния ден по отношение на оповестената частична готовност в Русия.

На 21 септември съветският президент Владимир Путин разгласи частична военна готовност в Русия. В изказването си от същия ден той уточни, че мобилизацията ще обхване единствено жители от запаса, най-много тези, които имат опит.

Министър Стоянов посочи, че мобилизацията от съветска страна носи риск за националната сигурност, само че акцентира, че опасност от директно замесване на България в спора към този момент няма .

" Както знаете, армията с изключение на да извършва всекидневната си активност, е и на границата. Тя е в Каравелово. Бяхме и на пожарите. Армията е там, където би трябвало да бъде ", съобщи Стоянов.

Военното министерство няма предоставени данни дали български жители с съветски паспорти са мобилизирани в Русия за войната в Украйна. Това е по-скоро въпрос към Министерството на външните работи (МВнР), изясни министърът на защитата.

Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) може да се свика с работещо Народно заседание или с искане на Министерския съвет. Мобилизацията не става от през днешния ден за на следващия ден - това е дълъг и нескончаем развой. Не е просто да облечеш един граждански жител в униформа и да му дадеш оръжие, има подготовка за формирования и чак тогава да бъде на бойното поле, уточни още военният министър.

На въпрос дали страната ни ще поддържа нови наказания на Европейски Съюз против Русия, той отговори, че страната ни постоянно е следвала единната европейска позиция и в този случай нови наказания ще бъдат подкрепени.

По отношение на обстановката на границата министърът на защитата разяснява още, че през последните дни няма усилване на натиска.

" Това се получава, освен с помощта на засиленото наличие на Българската войска. Разбира се и Гранична полиция е там, с тях работим взаимно по границата. Трябва да отбележим и усиленото наличие на турската жандармерия, която оказва помощ за понижаване на натиска по нашата граница. Благодарение на тяхното подпомагане натискът сега не е чак толкоз огромен ", добави той, представен от пресцентъра на МО.

По-рано през днешния ден стана известно, че отчасти бедствено състояние поради мигрантския напън е оповестено в общините Свиленград и Тополовград. Със заповед на регионалния шеф на Хасково Минко Ангелов частичното бедствено състояние е в от 12:00 часа по обяд до същия час на 29 септември
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР