Израел нанесе днес въздушни удари срещу цели в Рафа часове

...
Израел нанесе днес въздушни удари срещу цели в Рафа часове
Коментари Харесай

Евакуацията на Рафа ще доведе до още по-тежко хуманитарно бедствие в Газа, предупредиха от хуманитарни организации

Израел нанесе през днешния ден въздушни удари против цели в Рафа часове откакто прикани 100 хиляди души в източната част на града до границата с Израел да изоставен към " филантропична зона ". Обстреляни са били два квартала, които попадат в нареждането за евакуация, заяви палестинската гражданска защита.



Инструкциите идват посредством текстови известия на арабски, телефонни позвънявания и листовки. Израелската заповед е знак за идна атака в пренаселения град. Евакуираните се насочват към палаткови лагери в Хан Юнис и ал Маваси. Палестинците в Рафа към този момент напущат града, само че мнозина се питат къде да отидат. Повечето палестинци в Рафа са се местили наложително повече от един път, някои бягат за четвърти път.

" Разбира се, че се опасяваме, освен това - ние сме ужасени. Не е толкоз елементарно да се местиш непрекъснато, още веднъж и още веднъж. Много е мъчно, имаме деца и мебелировка ", описа Хана Салха.

Хамас дефинира нареждането за евакуация като " рискова ескалация " и съобщи, че вероятно израелско навлизане в Рафа ще заплаши договарянията за преустановяване на огъня. Франция още веднъж се разгласи против израелска интервенция в Рафа и напомни, че интернационалното право дефинира принудително разселване на цивилно население като военно закононарушение.



Хуманитарни организации предизвестиха, че евакуацията на Рафа ще докара до още по-тежко филантропично злополучие в линията Газа.

" Израелските окупационни управляващи споделиха на хората да отидат в Рафа като безвредна зона. Сега ни споделят да напуснем. Къде да отидат всички тези хора - милион и половина или два милиона цивилни. В морето ли да отидат. Искат да извършат геноцид, това виждаме ние ", сподели Абу Ахмед.

Израелската страна съобщи, че задачите й остават непроменени- освобождение на заложниците и победа над Хамас. Египет прикани Израел да прояви оптималната умереност и предизвести, че интервенция в Рафа носи съществени филантропични опасности. Кайро увеличи бойната подготвеност на армията си в северен Синай, до границата с Газа. Палестинската самостоятелна власт в Рамала прикани Вашингтон да предотврати израелска интервенция и всеобща гибел в Рафа.

Президентът Джо Байдън е провел през днешния ден 30-минутен телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Американският водач е подчертал паниките на Вашингтон от израелска интервенция в Рафа. Преди диалога американски представител съобщи, че пробив в договарянията по съглашение за освобождение на заложниците на Хамас е най-хубавият метод за отбягване на израелска инвазия в Рафа.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР