Българската академия на науките отбеляза 120 години от рождението на

...
Българската академия на науките отбеляза 120 години от рождението на
Коментари Харесай

БАН отбеляза 120 години от рождението на Джон Атанасов с научна сесия

Българската академия на науките означи 120 години от рождението на Джон Атанасов, основал първия дигитален електронен компютър, с научна сесия, която се организира в зала „ Проф. Марин Дринов " на Академията. Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски откри събитието като акцентира, че откритието на Джон Атанасов е безспорно най-голямото в софтуерно отношение за XX век.

През 1983 година Джон Атанасов получава най-високото звание за задграничен академик и е определен за задграничен член на Българска академия на науките, сподели акад. Ревалски. Може единствено да се гордеем, че в неговите вени е текла българска кръв, и неговият генезис по бащина линия е български, и че по този метод България способства за това велико изобретение, което докара до извънреден прогрес освен в региона на технологиите, акцентира в изявлението си акад. Юлиан Ревалски.

По време на научната сесия в Българска академия на науките акад. Кирил Боянов показа презентация на тематика „ Джон Атанасов - изобретател на цифровото броене ". България първа признава приносите на откритието на Джон Атанасов за главните правила на цифровото броене, база на актуалните компютри, сподели акад. Боянов.

Акад. Кирил Боянов, Георги Алипиев и акад. Благовест Сендов към края на 60-те години откриват, че корените на Джон Атанасов най-вероятно са български, тъй като не са били сигурни по това време. След това Джон Атанасов е поканен и идва в България. Той получава самопризнание в Съединени американски щати, само че много по-късно от това в България.

На научната сесия проф. Джон Густафсон, бележит експерт в региона на компютърните науки и началник на екипа, пресъздал оригинала на компютъра " Атанасов-Бери ", се включи онлайн от Съединени американски щати, с цел да опише за работата си с лекцията „ Ten persistent myths about Atanasoff-Berry computer ".

В сесията опит споделиха изявени откриватели в региона на компютърните науки и лауреати на премията „ Джон Атанасов " на Президента - тазгодишният притежател на премията доктор Марин Буков, Светлин Наков и Зорница Козарева.

След церемонията в президентството доктор Буков показа в Българска академия на науките презентация на тематика „ Applications of Reinforcement Learning in Developing Quantum Technologies ". Д-р Светлин Наков приказва за света на artificial intelligence (AI ) за всекидневието - ChatGPT, Bard, Claude, prompt еngineering - новите принадлежности и по какъв начин могат да четат научи публикации и да дават отговор на въпроси върху тях. Д-р Зорница Козарева показа своя опит и достижения в региона на изкуствения разсъдък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР