Българската академия на науките (БАН) вече е представила в Министерството

...
Българската академия на науките (БАН) вече е представила в Министерството
Коментари Харесай

Анализът за строежа на АЕЦ “Белене“ ще е готов през октомври

Българската академия на науките (БАН) към този момент е показала в Министерството на енергетиката първата част от разбора си за бъдещето на АЕЦ " Белене ". Целият експертен разбор ще бъде подготвен до две седмици, само че в него няма да бъде даден еднопосочен отговор дали централата да се строи, а ше се преглеждат няколко сюжета, сподели енергийният министър Теменужка Петкова в събота пред “Дарик “.

Тя добави, че един от сюжетите е да се построи Седми блок на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". По думите й до два месеца цялото съоръжение за централата ще бъде доставено в България.

Според Петкова България има потребност от непознат вложител за централа в Белене, само че посочи, че това е нейно персонално мнение.

" Според мен най-хубавият вид е да се употребява рационално площадката в Белене, нотифицирана от Европейската комисия, за която данъкоплатците са дали 3 милиарда лева ", сподели Петкова.

Министър Петкова заяви, че към този момент разрешението за строителството на газовата връзка с Гърция за българската територия на плана. Строителството би трябвало да стартира през втората половина на 2018 година Целта е през 2020 година тръбата да бъде въведена в употреба, с цел да може България да получава газ по контракт с Азербайджан, който се е заел да доставя по 1 милиарда куб. м годишно.

До края на годината следва да бъдат оповестени трите публични поръчки за инженеринга, за доставката на тръби и за самото строителство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР