Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) промени мерките, които

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) промени мерките, които
Коментари Харесай

БАБХ смекчи ограниченията върху фермерските пазари

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) промени ограниченията, които изгониха стотици дребни фермери от пазарите в страната. А точно - ограничаването да не се продават никакви храни от скотски генезис.

Остават ограничавания върху три типа артикули - яйца, птиче месо и свинско месо. Сега те съответстват ненапълно със заявените от БАБХ претекстове за първичната възбрана - която даже включваше пчелни артикули на по-ранен стадий. А точно - поради рисково доста случаи на африканска чума при свинете и инфлуенца при птиците.

Това обаче ще разреши продажбата на разнородни млечни артикули, каквито създават доста от фермите. Производителите на свинско и птиче ще пострадат, само че от БАБХ дават обещание актуализиране на ограниченията сега, в който епизоотичната конюнктура в страната се усъвършенства.

Това става, откакто преди два дни фермерските пазари бяха затворени поради епидемията от птичи грип, което провокира недоволството на фермерите. Сега млечните артикули още веднъж могат да се оферират по пазарите, позволена е и продажбата на термично модифицирани артикули от птиче месо, предопределени за директна консумация.

От БАБХ предизвестяват, че засиленият надзор на пазарите за съблюдаване на наложените ограничения продължава, като при констатиране на нарушавания на възбраните ще се подхващат административни ограничения, т.е. санкции за нарушителите.
Министър Кирил Вътев: В страната пламнаха 7 огнища на птичи грип
Причината за затварянето на фермерските пазари беше, че за 20 дни в страната пламнаха седем огнища на инфлуенца по птиците, или по-ясно казано птичи грип.

Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Русе, където откри профилираното ревю „ Дунавски овощари “ 2023 година в спортна зала „ Арена Русе “.

За всички, които вземат участие на фермерски пазари, беше пъклен неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени. Но, откакто за този къс интервал ветеринарите съумяха да създадат над 300 000 проби и те се оказаха негативни, още веднъж освободихме фермерските пазари, където остава под възбрана единствено продажбата на живи птици и на птичи артикули, сподели министърът.

Той изясни, че решението е взето след разискване с всички епидемиолози в страната, които са отбелязали, че скупчването на хора и то на фермери на едно място, е причина за разнасянето на болестта. Това беше повода за това тежко решение, което сътвори напрежение в бранша, тъй като има доста хора, които живеят тъкмо от тази активност - те си създават продукцията и я осъществят на фермерските пазари, сподели още Кирил Вътев. 

Министърът разяснява и проблемите на зърнопроизводителите.

„ Внос на зърно от Украйна няма по митнически публични информации. Има импорт на слънчоглед, който е най-чувствителен за нас и той влиза като румънски, а ние знаем, че е украински, само че няма никаква база, на която можем да го спрем. Нито пък можем да потвърдим, че е украински “, уточни Кирил Вътев.

Той акцентира, че е мъчно да се контролира пазарът по административен път. 

„ Тази година е извънредно комплицирана, с нейното привършване и с новата година няма да стане по-леко в бранша на земеделието. Нека всички знаем, че Украйна към този момент е на европейския пазар, а тя е извънредно мощна земеделска страна в безусловно всички браншове на земеделието.

Тя е доста по-голяма от нас и реализира доста по-ниски цени. Така, че не базата на тази нова обстановка имаме доста работа в това да проучваме по какъв начин би трябвало да се преструктурира българското земеделие по този начин, че да бъде стабилно и да бъде сполучливо “, уточни министърът на земеделието и храните. 

Той беше безапелационен, че формалните ограничения се съблюдават и Украйна не внася публично у нас слънчоглед и зърно.

„ След 30 ноември би трябвало да влязат квотните механизми за импорт. Съвсем скоро имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме на 30 ноември да му представим от кои артикули какви потребности ще имаме и единствено толкоз да влизат “, сподели Кирил Вътев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР