Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира втори случай

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира втори случай
Коментари Харесай

Потвърдено: Положителни са пробите за африканска чума от отстреляното диво прасе край Кайнарджа

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи втори случай на африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, област Силистра. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Дивото прасе с извънредно държание бе намерено и отстреляно на 24 октомври 2018 година наоколо до граничното оборудване с Румъния. Изпитването на взетите проби удостовери съществуване на вируса на африканска чума по свинете (АЧС).

С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използването на всички ограничения още при установения първи случай в същия регион, в сходство с настоящото законодателство.
БАБХ ще прави непрекъснати клинични прегледи за АЧС при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването АЧС в България.

Мерките при домашни прасета са ориентирани към прецизни ограничения за биосигурност за спирането на опцията за прекачване на болестта сред дивата и питомната популация прасета в страната. Те са основани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са ориентирани най-много към дивата популация.

БАБХ моли жителите да алармират за мъртви животни или животни с нетипично държание в съответните ветеринарномедицински служби и регионалните структури на БАБХ по места.

Всичко за болестта африканска чума по свинете, развиването на болестта, ограниченията за попречване разпространяването и очистване на заболяването може да намерите на уеб страницата на БАБХ тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР