Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши обширна проверка

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши обширна проверка
Коментари Харесай

Агенцият по харните провери заведения в цялата страна

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши обширна инспекция на обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене през интервала от 5 до 9 юни. В рамките на тези инспекции, които включваха планов надзор, реакция на сигнали и тъжби, както и тематични инспекции, са осъществени общо 2225 инспекции в цялата страна.

Като резултат от инспекциите, активността на 5 обекта е била спряна заради нарушавания. Два от тях се намират в региона на Кюстендил и са били затворени за комерсиална активност с храни без регистрация , според условията на Закона за храните. Още два обекта в региона на Пловдив са били затворени заради несъответствия в хигиеничното положение , а един обект в региона на София-град е бил спрян за осъществяване на комерсиална активност с храни без регистрация.

В резултат на извършените инспекции са издадени 22 акта за административно нарушаване и 135 наставления. Инспекторите от отделите " Контрол на храни " в Областните дирекции по сигурност на храните са иззели и насочили за заличаване 129,8 кг храни от скотски и неживотински генезис.

Най-често срещаните нарушавания включват: предложение на храни с изминал период на валидност без етикет на български език, несъответствия в сградния фонд, материално-техническата база и софтуерното съоръжение, незадоволително хигиенично положение, предложение на храни, които не дават отговор на условията на Наредба 2/2021 година за детското и учебно хранене, работещи обекти, които не са вписани в регистъра според Закона за храните, и личен състав без заверени персонални здравни книжки.
 1 звук храна с изминал период на валидност засече БАБХ
1 звук храна с изминал период на валидност засече БАБХ

Извършени са 2330 инспекции в магазини и заведения в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР