Българска стопанска камара - БСК е обезпокоена от изключителното напрежение,

...
Българска стопанска камара - БСК е обезпокоена от изключителното напрежение,
Коментари Харесай

БСК са силно обезпокоени от хаоса с обучението срещу пране на пари пред ДАНС

Българска стопанска камара - БСК е обезпокоена от изключителното напрежение , което се сътвори при подаване до ДАНС на проектите за въвеждащо и продължаващо образование за запознаване с условията на ЗМИП . Задължението е въведено с оповестения на 8 януари 2019 година устав за използване на ЗМИП, признат с Постановление на Министерски съвет № 357 от 31 декември 2018 година

Краткият период за запознаване с многочислените, характерни условия на правилника, изправя пред обилни усложнения тридесет и пет категории задължени лица по член 4 от ЗМИП.

По отношение на проектите за образования , ППЗМИП сложи в равнопоставена позиция кредитни и финансови институции, които всекидневно правят интервенции по идентифициране на клиенти, определяне произхода на средствата и така нататък, и други субекти като неправителствените организации множеството от които имат цели, действия и финансови запаси мощно отдалечени от опциите за пране на пари .

Едноличните търговци и структури без личен състав са заставени да изпратят писмени обещания до ДАНС , че ще се срещнат с разпоредбите на ЗМИП, за което ще изготвят протоколи. Практическият излаз от създалата се обстановка е, че оповестените два дни преди приключване на крайния период на страницата на ДАНС примерни проекти за образование, са буквално припознати от задължените лица, подписани и изпратени назад до техния създател -ДАНС, за да бъдат избегнати глобите по закона .

Вероятно по подобен метод ще бъде открит на практика отговор и на идващото условие на ППЗМИП - всички задължени лица да дават за одобряване от шефа на " Финансово разузнаване " на ДАНС, вътрешните си правила за надзор и попречване на изпирането на пари, пишат БСК.
 Опашки пред ДАНС поради образованието против пране на пари
Опашки пред ДАНС поради образованието против пране на пари

Днес беше последният период за подаване на документи…

Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 (Директивата) задължава държавите-членки да подхващат ограничения за присъединяване на съответните чиновници в специфични стратегии за образование , които да им оказват помощ да разпознават интервенциите свързани с изпиране на пари или финансиране на тероризма и да ги инструктират по какъв начин да работят в такива случаи.

Би следвало обаче на надзор да предстои осъществяването на проектите за образования, а не тяхното сформиране . Изготвяне на проекти без предварителна информация за задачите на образованието, кръга от въпроси, ресурсната обезпеченост и метода на образование е непостижимо за задължените по закона лица .

Правилникът принуди десетки хиляди стопански, консултантски и нестопански субекти под опасността от административни санкции да осъществят официално съблюдаване на закона посредством имитационни дейности, което обслужва буквата, а не духа на закона. Формалният метод и ограниченията относими за всички задължени по закона лица, без да се регистрира естеството на тяхната активност - предмет, клиенти, услуги, артикули покупко-продажби и така нататък надали ще способстват за дейно противопоставяне на потреблението на финасовата система за изпиране на пари и финансиране на тероризма.

Съмнително е и до каква степен ДАНС има потенциал за култивиране на към този момент получените и предстоящите в бъдеще по всяка мярка на закона, няколко десетки хиляди документа, изясняват БСК.

Сдруженията с нестопанска цел , като се изключи фондациите не са измежду категорично изброените в Директивата субекти . Включването им като задължени лица в обсега на закона не е съобразено с условието за предприемане на пропорционални на риска " ограничения , които подхождат на естеството на задължените субекти " (чл. 8 на Директивата).

При приемане на закона и правилника не е направена задоволително задълбочена оценка на въздействието върху финансовите и административни благоприятни условия на р азличните категории задължени лиц а и не е регистриран резултатът от спомагателната административна тежест, която тези нормативни актове вкарват.

БСК упорстват за законодателни промени, с които:

Да се вкара диференциран метод при установяване на ограниченията, подобаващ на степента на риска за обособените категории задължени лица, за обезпечаване на успеваемост и пропорция на задачите на ЗМИП.

Да отпадне условието за годишно изпращане до ДАНС на обучителни стратегии от задължените лица. Примерни обучителни стратегии да бъдат оповестени на страницата на ДАНС при започване на всяка година.

Да се откри подобаващ механизъм за подкрепяне и надзор от страна на ДАНС за осъществяване на ограниченията в закона и правилника, в това число по реализиране на обучителни стратегии и правене на вътрешни правила, който изключва непостижими задължения на задължените по ЗМИП лица.

Сдруженията с нестопанска цел да бъдат изключени от обсега на член 4 от ЗМИП.

БСК се обръща до: ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева ; ръководителя на комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов ; ръководителя на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов ; ръководителя на комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по закона за електронните известия Димитър Лазаров ; ръководителя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова ; ръководителя на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев ; ръководителя на комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин ; министър-председателя на Република България Бойко Борисов .
 Фирмите желаят удължение на периода за касовите апарати
Фирмите желаят удължение на периода за касовите апарати

Анкета на БТПП показва редица регулации с неразбираеми условия и противоречив ефект
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР