Българска следа във взрива на Кримския мост няма. Това стана

...
Българска следа във взрива на Кримския мост няма. Това стана
Коментари Харесай

Официално: Страната ни няма нищо общо с взрива на Керченския...

" Българска диря " във гърмежа на Кримския мост няма. Това стана ясно след инспекция на службите у нас. Разпореденото от държавното управление следствие демонстрира, че взривеният камион в никакъв случай не е бил в България. 

От Министерския съвет допълват, че съгласно съветските медии камионът е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските управляващи обаче открила, че стока със сходни характерности е влезнала у нас, само че въпреки това членка на Европейски Съюз и то с съответно завършени документи. 

По време на престоя си у нас стоката е била под митнически контрол - напуща страната в същия резервоар през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г в посока, друга от Русия. От инспекцията излиза наяве още, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион. Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата. 

По-рано и служебният министър председател Гълъб Донев уточни, че българска диря няма и че България не е съизвършител в акта, който Русия публично разгласи за терористичен, а всичко било медийна интерпретация. 

След като през вчерашния ден основният прокурор Иван Гешев не разяснява случая, той го направи през днешния ден в Twitter. 

" Надявам се българските служби в незабавен порядък да разсеят всевъзможни подозрения за присъединяване на страната ни във гърмежа на Кримския мост ", написа той.

Бившият министър на защитата Велизар Шаламанов съобщи, че намесването на България в тази ситуация е провокация, тъй като Русия вижда в нас едва звено в груповия Запад. 

В обществените мрежи циркулира клип, на който се вижда по какъв начин съветски жител се легитимира и декларира, че камионът е негов, само че е ръководен от неговия чичо. 

" Камионът е мой, само че нямам никакво отношение към случая. Чичо ми работи с него. Братовчед на моя татко. Цял живот се занимава с транспорти. Нает е посредством медиатор ", твърди той.

Шофьорът на камиона е умрял при гърмежа. Експерти обаче са на мнение, че мостът, който беше знак на анексирането на Крим, не може да пострада толкоз единствено от сходен гърмеж, а че е имало експлозиви и под платната.

След като завърши инспекцията на Софийската градска прокуратура, ще се реши дали да бъде формирано досъдебно произвеждане, което на процедура значи, че държавното обвиняване получава монопол върху това каква информация да бъде споделяна обществено.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР