"Българска фондова борса - София" АД е уведомила Комисията за

...
"Българска фондова борса - София" АД е уведомила Комисията за
Коментари Харесай

БФБ-София подготвя придобиването на енергийната борса

"Българска фондова борса - София " АД е уведомила Комисията за защита на конкуренцията за желанието си да реализира централизация чрез придобиване на всички акции от капитала на "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД, излиза наяве от уеб страницата на регулатора.

"БФБ-София " ще придобие 100% от капитала на "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД, представляващи 217 664 броя елементарни поименни акции с право на глас с номинална стойност от 10 лева всяка една.

Търговската активност на "Българска фондова борса - София " АД е обвързвана главно с образуване на търговия с скъпи бумаги и други финансови принадлежности, а тази на "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД - в образуване на борсов пазар за търговия в региона на енергетиката и обвързваните с енергопотреблението артикули.

Според предварителното виждане на участниците в концентрацията, в географски аспект, засегнатите продуктови пазари са национални.

Искането е Комисия за защита на конкуренцията да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

В тази връзка всяко трето заинтригувано лице може да показа информация или да изрази своето документално мнение по отношение на договорката и въздействието, което тя може да окаже върху ефикасната конкуренция на съответния пазар в страната.

Съобщението е направено от уведомителя, а Комисия за защита на конкуренцията ще се произнесе с дефинитивно решение след осъществяването на цялостна оценка на нотифицираната договорка, прецизират процедурата от антимонополния регулатор.

"БФБ-София " и "Българският енергиен холдинг " (БЕХ), мажоритарен притежател сега, се договориха за прехвърлянето на енергийната борса против 5.2 млн. лв. в средата на август. Преди това Mиниcтepcĸият cъвeт cъщo oдoбpи пpидoбивaнeтo.

Акционерите на фондовата борса към този момент утвърдиха тази договорка в края на септември. Предвижда се 4 млн. лева да бъдат платени при подписване на контракта за прекачване на 100% от капитала на БНЕБ, а останалата част от сумата, възлизаща на 1.2 млн. лв., да бъде платена на три равни вноски в границите на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прекачване на акциите. Oчaĸвa ce cдeлĸaтa дa дoнece нaд 1 млн. лева пeчaлбa нa БФБ-София пpeз 2018 година.

Сделката се извърша по искане на Европейската комисия (ЕК). Становището на Брюксел е, че енергийната борса би трябвало да бъде продадена, с цел да няма БЕХ спор на ползи на електроенергийния пазар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР