Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков,

...
Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков,
Коментари Харесай

Желязков на визита в Грузия - страната от стратегическо значение

Българска делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ще посети Грузия от през днешния ден до 16 септември. Визитата е по покана на ръководителя на грузинския парламент Шалва Папуашвили, съобщи специфичният делегат на БГНЕС Димитър Русков.

Делегацията ще постави венец пред Паметника на починалите за териториалната целокупност на Грузия герои. По-късно тя ще посети задачата за наблюдаване на Европейски Съюз на окупационната линия при село Одзиси.

Председателят на Народно събрание Росен Желязков ще организира срещи с ръководителя на грузинския парламент Шалва Папуашвили, както и с вицепремиера и министър на стопанската система Леван Давиташвили.

„ Силата е в единството “

Това е девизът на 3,7 милионната страна, ситуирана сред Русия, Турция и Черно море. Географското състояние на Грузия ѝ придава стратегическо значение, надалеч надхвърлящо рамките на територията ѝ.

В исторически проект Грузия постоянно е имала трайни и тесни взаимоотношения с Русия, само че през днешния ден гледа към Запада в търсене на нови благоприятни условия за развиване. Страната има съглашение за партньорство и съдействие с Европейския съюз, взе участие в плана на НАТО „ Партньорство за мир “ и също по този начин предизвиква задграничните вложения, изключително от Европа. Франция, Германия, Англия и Съединени американски щати имат посолства в Тбилиси.

Грузия е член на Организацията на обединените народи (ООН), Съвета на Европа и Организация за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Националният химн на страната, наименуван Тависуплеба или „ Свобода “, наред със знамето и герба е признат през 2004 година Промяната на знаците на държавността идва с сполучливата победа над предходното държавно управление в кървавата „ Революция на розите “.

 Знамето на Европейски Съюз паралелно с грузинското в столицата Тбилиси

Двустранни връзки с България

България признава независимостта на Грузия на 15 януари 1992 година, а на 5 юни същата година са открити дипломатически връзки. Двустранните връзки се построяват въз основа на подписания на 19 януари 1995 година Договор за другарски връзки и съдействие сред двете страни.

През годините България поредно поддържа суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Грузия в границите на интернационално приетите ѝ граници.

В столицата Тбилиси действа българско посолство. В София има посолство на Грузия, а също по този начин действат две почетни консулства – в Бургас и Благоевград.

Н. Пр. господин Отар Бердзенишвили е грузинският дипломат в страната ни.

Българите в Грузия

По време на руско-турските войни съветската императрица Екатерина II декларира, че може да одобри християните-бежанци в Руската империя. Български бежанци напущат територията по черноморски маршрут, и с идването си получават земи.

В Грузия те основават българско населено място - Благоево, в което живеели единствено българи.

Според архивите, през 70-те години на 19 век в Грузия са пристигнали два кораба – почти 300 души със фамилиите си. Самите грузинци разказват, че те са облечени в националните си носии. Част от българите се заселват в Сухуми, а друга - в Аджария.

През 1996 година е основана организация на българите в страната, наречена „ Съюз на българите в Грузия „ Възраждане “, която е записана за първи път през 1997 година, по самодейност на Райна Белева-Ахалкацишвили.

Съюзът сплотява всички българи в Тбилиси. Той е ориентиран към запазване на българските обичаи и традиции, както и разпространение на достиженията на българската просвета и просвета в Грузия, съгласно портала „ Паметта на българите “, в който самата Белева-Ахалкацишвили разказва активността му.

По-късно през 2001 година е основано неделно учебно заведение към съюза на българите в кавказката страна.

С помощта на български дипломати в Грузия, сдружението стартира да провежда постоянни срещи, празненства и неделни курсове по български език.

15 години от трагичната 2008 година

След Октомврийската гражданска война в Русия през 1917 година Грузия става самостоятелна република. През 1922 година обаче страната е нападната и анексирана от Съветския съюз, като става една от неговите съставни републики.

През 80-те години на предишния век, наред с измененията в целия Източен блок, придвижването за самостоятелност в Грузия се разраства бързо, което води до отделянето на Грузия от Съюз на съветските социалистически републики през април 1991 година

По-голямата част от идващото десетилетие се характеризира с икономическа рецесия, политическа неустойчивост и сепаратистки войни в Абхазия и Южна Осетия.

След мирната Революция на розите през 2003 година Грузия твърдо следва прозападна външна политика, като вкарва набор от демократични и стопански промени, ориентирани към консолидиране в Европейския съюз и НАТО. Западната ориентировка на страната води до утежняване на връзките с Русия, което кулминира с руско-грузинската война от 2008 година

Конфликтът стартира на 7 август 2008 година Последиците от намесата на Москва затвърждават съветската окупация на част от Грузия.

 Призрачния град " Акармара, на 86 км. от Сухуми, в самопровъзгласилата се република Абхазия

След войната Грузия къса всевъзможни дипломатически връзки с Руската федерация и напуща Общността на самостоятелните страни (ОНД).

Месеци преди експлоадирането на войната, както и по време на военните дейности, Русия употребява необятен набор от тактики за хибридна война, като осведомителни интервенции, енергийно, икономическо и комерсиално изнудване, хакерски атаки, „ паспортизация “ на популацията в окупираните територии. и така нататък

Малко след августовската война Русия признава независимостта на два района на Грузия – Абхазия и по този начин наречената „ Южна Осетия “ – и продължава да търси, въпреки и несполучливо, признание на тяхната „ самостоятелност “ от трети страни.

Грузия губи 170 чиновници на грузинското министерство на защитата, 14 чиновници на министерството на вътрешните работи и 228 цивилни. Общият брой на ранените цивилни и военнослужещи е 2232.

 Мемориал на починалите герои за териториалната целокупност на Грузия

Както Дмитрий Медведев, тогавашен президент на Руската федерация, по този начин и Владимир Путин, тогавашен министър-председател, по-късно признават, че съветското държавно управление е възнамерявало нашествието в края на 2006 година, с цел да попречи на интеграцията на Грузия в евроатлантическите институции – Европейски Съюз и НАТО.

Към днешна дата повече от 20% от територията на Грузия към момента е окупирана от Руската федерация. До ден сегашен Русия не е изпълнила съглашението за преустановяване на огъня от 6 точки, реализирано с посредничеството на Европейския съюз. Освен това окупационният режим продължава да реалокира окупационната линия (т.нар. развой на граничене) в границите на следената от грузинското държавно управление територия, да разделя общностите с бодлива тел и да милитаризира окупационния режим.

 Митинг в поддръжка на Украйна след съветската инвазия през 2022 година

Според специалисти, безнаказаността на съветската експанзия против Грузия води до февруари 2022 година, когато Русия атакува различен комшия, започвайки пълномащабна война с Украйна, употребявайки значително същата композиция от хибридни и стандартни тактики. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР