Българска делегация с шестима представители на Министерството на здравеопазването и

...
Българска делегация с шестима представители на Министерството на здравеопазването и
Коментари Харесай

Центърът за спешна помощ по въздуха вече е готов, прелитането до ...

Българска делегация с шестима представители на Министерството на здравеопазването и двама представители на авиационния оператор „ България Хели Mед Сървиз ” ЕАД е на посещаване в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате.

„ Комисията е почнала техническото приемане на летателната машина, а организацията по прелитането до България ще се реализира доникъде на януари 2024 година, след което хеликоптерът ще бъде лицензиран у нас “, съобщи заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов, оповестиха от здравното министерство.

Междувременно първите три екипа на Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха ще бъдат изпратени по контракт с Leonardo S.p.A на 5-дневно образование в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия. По време на курса те ще се срещнат с хеликоптера и техническите му параметри, с здравното съоръжение и с ограниченията за сигурност при осъществяване на авиомедицински превоз. Всеки екип ще организира 4-5 полета с хеликоптер в разнообразни условия и при разнообразни обстановки преди вдишване на първите наряди.

.

 

„ Центърът за незабавна здравна помощ по въздуха е формиран от три съществени структури – Координационна централа, която е най-важното структурно звено, Административно-стопанския бранш и шестте районни бази. През идната година сме планували образования за придобиване на професионални качества – процедура и езиково образование на чиновниците, които са назначени в районните бази “, уточни Борислав Петров – началник на Административно-стопанския бранш в ЦСМПВ.

„ Екипите към този момент са подбрани. Те са получили медицински документи за валидност за летателна работа и са минали курс на образование за работа на борда на въздухоплавателното средство, както и опреснителни спомагателни курсове във връзка с реанимационни техники и незабавна медицина “, изяснява проф. Любомир Алексиев – основен координатор на експертния съвет по здравна активност в региона на авиационната медицина и помощ по въздуха към Министерството на здравеопазването.

По думите му Центърът към този момент е подготвен за работа, Координационната централа е готова и оборудвана, като следва образование на диспечерите, които ще работят там, проби с Националната система 112 и Центровете за незабавна здравна помощ. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР