България започна да имитира Гърция, надявам се преговорите да не

...
България започна да имитира Гърция, надявам се преговорите да не
Коментари Харесай

Пендаровски: България започна да имитира Гърция, може да ни бавят с години за ЕС |

България стартира да имитира Гърция, уповавам се договарянията да не не престават с години и години, сподели в изявление за македонската телевизия Канал 5 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му апелът му да не се бърза в договарянията с България е тъй като дългото изчакване, с цел да се стигне до контракт с Гърция, е било, с цел да участват в него " основните идентификационни белези " - език и националност.

Пендаровски изрази опасения, че и в договарянията с България Република Северна Македония може да влезе в гръцкия сюжет.

" Това, което (българският министър председател Кирил) Петков сподели - да създадем работни групи и шест месеца да дебатираме - дали няма да докара тъкмо до това? "

Главното на разногласието с България е историята, съобщи Пендаровски.

" По отношение на историята ние можем да беседваме - в една от тези фамозни 5+1 точки, които България сложи като изискване, става дума за отваряне на досиетата и архивите на тайните служби, какво е се е случвало преди 1990 година, какво е ставало с хората с българско съзнание, по какъв начин са били измъчвани. Ние можем да приказваме за това. Съгласни сме. Но не можем да приказваме за това, че сме били българи до 1944 година или сме говорили " акцент " до 1944 година Това е казусът ", сподели Пендаровски, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че Скопие е изпратило позиция по тези тези 5+1 точки, само че от София няма отговор.

" Имаше и португалското предложение. В София споделиха на португалския външен министър, че им трябват 4-5 дни, с цел да отговорят. Отново нямаше формален отговор и на това. За какво приказваме тогава? След 6 месеца, след месец? Въпросът е дали желаете да влезете в същински диалози или просто желаете да бавите работата ", сподели Пендаровски, съгласно който се касае за тактически маневри от страна на България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР