България заема последно място в класация за равнището на жизнения

...
България заема последно място в класация за равнището на жизнения
Коментари Харесай

БАН: България е последна по жизнен стандарт в ЕС

България заема последно място в ранглиста за нивото на виталния стандарт на страните в Европейския съюз.
За 7 години - от 2010 година до 2017 година, оценките за България по отношение на ЕС-28 са от 4 до 6 пъти по-ниски. Това откри изследване на проф. Васил Цанов и на проф. Георги Шопов от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките.
Данните сочат, че междинният коефициент на веществен витален стандарт в Европейски Съюз за 2010 година е бил 46,6%, до момента в който в България - едвам 9,9%.
Това ни подрежда на последно място измежду 28-те страни. Най-висок стандарт - 90,8%, е регистриран в Лихтенщайн, на "опашката " пред нас са три страни - Литва, Латвия и Румъния.
Подредбата за 2017 година е същата - междинният коефициент в Европейски Съюз е 45,6%, а в България - 7%. Страната ни още веднъж е на последно място, пред нас са отново двете балтийски страни и северната ни съседка.
С позитивен напредък на материалния витален стандарт се открояват Англия, Чехия, Ирландия, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Малта и Хърватия, до момента в който България непроменяемо остава с ниски оценки, сочи анализът на Българска академия на науките.
Авторите на отчета са изследвали и териториалните промени на материалния виталния стандарт у нас. Според тях Югозападният регион е във водеща позиция, обилни усъвършенствания настъпват в Северния централен и в Северозападния регион.
Областите с усъвършенстван витален стандарт са Габрово, Плевен, Силистра и Разград, измежду тези със доста намаляване на оценките, са Сливен, Кърджали, Смолян и Варна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР