България за трети път в историята на художествената гимнастика е

...
България за трети път в историята на художествената гимнастика е
Коментари Харесай

Световното първенство по художествена гимнастика с нова зала Златните момичета



България за трети път в историята на художествената гимнастика е международно състезание по художествена гимнастика, само че за първи път това ще се случи в столицата - София. През 1969 и 1987 година надпреварите са се провели във Варна.

Рекорден брой гимнастички - над 350 гимнастички от 60 страни ще си оспорват оценките в шампионата на планетата.

Организационният комитет с ръководител президента на родната централа Илиана Илиана Раева сподели през днешния ден новата подготвителна краткотрайна зала, която е построена на паркинга пред спортното оборудване и носи името " Златните девойки ".

„ Състезателките ще бъдат в тази зала, с климатизация и височина, с 4 килима. Ще има още три в зала „ София “, още два в подготвителната зала „ Арена Армеец “. Оттам непосредствено с топла връзка ще се влиза в спортната зала “, съобщи Раева.

Интересът към надпреварата е голям тъй като, при ансамблите то е и първата подготовка за Олимпийските игри през 2020 година в Токио.За оценките в петте надпревари (отборно, многобой и финали на уредите - обръч, топка, лента и бухалки) ще се борят 150 гимнастички. Освен  близначките Аверини, които на 13 август навършиха 20 години в състава на Русия е включена и Александра Солдатова. За нея това ще е трето международно, след Измир през 2014 и Щутгарт 2015. Израел ще бъде показан от извънредно мощната Линой Ашрам. Двукратната бронзова медалистка от шампионата в Пезаро има упоритостите да стане първата израелска гимнастичка спечелила злато в многобоя от международно състезание. Беларус е декларирала носителката на бронзов орден от многобоя в Гуадалахара Катерина Галкина, както и младите само че извънредно качествени Анастасия Салос и Юлия Евчик. Украйна е в състав - Влада Николченко, Олена Дятченко и Ева Мелесук, Япония  от Кахо Минагава, Сумире Кита Шисаки Оива, а за Италия са декларирани Милена Балдасари, Александра Аджурджукулезе и Алесия Руссо.

Разбира се измежду главните любимци за оценките в този шампионат са и българските девойките. Бронзовата медалистка във финала с топка от изданието в Пезаро -  опитната и елегантна Невяна Владинова, извънредно атрактивната, въздействаща и сполучлива през тази годината Катрин Тасева и ексцентричната и разгръщаща капацитета си Боряна Калейн.

При ансамблите битката за медалите също ще е убийствена.  Всички съществени съперници на българките Симона Дянкова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс идват в София. Сред декларираните 36 ансамбъла са отборите на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Корея, Израел, Азербайджан и така нататък

" Момичетата са добре. Тренират доста съществено. Гледаме да са оптимално изолирани и съсредоточени, и цялата им мисъл и схващане да бъде напълно върху работата по съчетанията. Елена е добре, тренира на цялостни обороти. Надяваме се всичко да е както би трябвало до Световното състезание и по-късно, несъмнено ", разяснява Раева след формалната конференция във връзка международния шампионат. Нека влезем в тона на спортистите, които не обичат да се приказва за златни медали преди такива огромни шампионати. Най-нормалното и естественото е, че девойките се вълнуват, въпреки всичко ще играят пред родна аудитория. Това, което се опитваме, е оптимално да ги успокоим, да са оптимално съсредоточени, с цел да съумеят да изиграят съчетанията си по допустимо най-добия метод. Но дано да създадем малко успокоение към тях, тъй като въпреки всичко нямат толкоз огромен спортен опит. Това им е втора година, млади са, нямат тази огромна рутина, само че са готови. Ще се постараем да се показват по допустимо най-хубавия метод и да зарадват почитателите ", съобщи още Раева.

Освен със рекордния брой участници, международното състезание ще бъде неповторимо и със своите съпътстващи събития. Шампионата в София е първия на планетата със особено сътвори химн. Песента " Golden Girls " е отдадена, както на златните девойки, по този начин и на магията на спорта да сплотява хора от разнообразни краища на света. Световното състезание има собствен амулет - Радина Филипова. 25 години след спечелването на първата си купа от шампионат на планетата, трикратната международна шампионка Мария Петрова е определена от Международната федерация за дипломат на шампионата.

 По концепция на президентът на БФХГ Илиана Раева в София сред 10 и 16 септември ще се съберат всички международни шампионки на България в цялата история на художествената гимнастика. 73-те " златни девойки ", качили се на върха на планетата в самостоятелната и ансамбловата съревнования ще участват като специфични гости  и ще бъдат наградени със специфични медали и дипломи.

" Тук ще дойдат 67 от нашите международни шампионки в художествената гимнастика. Анелия Раленкова единствено не може да участва поради персонален проблем. Пристигат още 15 международни шампионки от Русия, Испания, Италия, Украйна. Рускините Алина Кабаева, Евгения Канаева и Маргарита Мамун ще бъдат тук. Пристига президентът на МОК Бах, който за първи път ще участва на Световно състезание по художествена гимнастика. Пристигат особено от японската телевизия, която ще снима филм за шампионата ", добави Илиана Раева

Покана е отправена към всички български реализатори, на чийто творби играят нашите девойки.

„ Поканили сме особено Лили Иванова, защото Катрин Тасева играе на обръч по нейната ария " Камино ". Огромно предпочитание да участва има Слави Трифонов, Орлин Горанов и Мариана Попова. Всички те са реализатори на някои от музиките в съчетанията на българките.Приготвили сме трогателен филм за България, подготвяме мощно разкриване и успяхме да организираме запаметяваща се церемония, която ще бъде излъчена в целия свят. Това ще бъде театър, нищо общо с това, което е правено до момента. Спектакъл с българска музика и доста светлинни резултати. Ще има щанд с продукти на Световното състезание. Ще има имитация на златния орден и дипломи, на които собственоръчно ще може да бъде написано, че е международен първенец. Ще има щанд за безвъзмезден грим. Ще се раздават и специфични плакати, на които ще бъде изобразен и трикольорът ", изясни президентът на БФХГ.

От понеделник (10 септември) до четвъртък (13 септември) са квалификациите и финалите на обособените уреди, както и отборната конкуренция при самостоятелното. В събота (15 септември) е многобоя при ансамблите, а в неделя (16 септември) са финалите на обособените уреди.

Трикратната международна шампионка Мария Гигова също е впечатлена от организацията.

" Такава организация до момента не е правена. Видях в каква форма се назовават нашите девойки и мога да ви уверя, че заслужават поддръжката на феновете. Президентът на Техническия комитет към ФИГ Наталия Кузмина направи сериозна забележка пред съдийките да подвигат оценки, съгласно показаното от гимнастичките на килима ", добави Мария Гигова.

БНР Е МЕДИЕН ПАРТНЬОР НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО Пожарна охрана ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР