България за първи път ще има отбор на Световно първенство

...
България за първи път ще има отбор на Световно първенство
Коментари Харесай

Първият отбор на България по хокей на трева за Световно първенство на Спешъл олимпикс се подготвя в Пловдив

България за първи път ще има тим на Световно състезание на Спешъл олимпикс по хокей на трева за деца със Специални просветителни нужда. Шампионатът ще се състои от 17 до 25 юни в Берлин, Германия и ще вземат участие 7000 състезатели от 170 страни в 24 типа спорт. 
Прочетете още
Освен хокея на трева България ще бъде показана с още осем типа спорт - баскетбол, лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, тенис и ролкови кънки. 

В последните два месеца и половина в Пловдив се готви тимът по хокей на трева. 

Треньор на тима е някогашният вратар на Марица и Спартак Димитър Георгиев, който сега е преподавател в Регионален център за поддръжка на развой на приобщаващо обучение Пловдив. Негов асистент различен някогашен вратар Георги Ангелов, а лицензираният треньор по хокей на трева и треньор в ХК " Пловдив " Роси Соколова също оказва помощ в подготвителния развой. 

" Всичко стартира, откакто Българската федерация по хокей на трева се обърна към координатора в Пловдив за хокей на трева - Ели Атанасова за основаване на тим за деца със СОП. Тя се обърна към шефа на РУО Пловдив госпожа Пакова, а тя се обърна към шефа на районния център лекар Катя Стоилова, която ми даде зелена светлина да създадем тим и да се подготвяме за Световното състезание. Готвим лагер преди началото на Световното в България, ще има и лагер в Хамбург, който ще бъде 5 дни преди началото на Мондиала. Имаме желание след Световното състезание да създадем и вътрешен шампионат за деца с интелектуални увреждания ", съобщи Димитър Георгиев пред  TrafficNews .



" Всички деца имат телкови решения, които демонстрират достоверността на тяхната диагноза. Децата сега са близо 20, само че имаме няколко заболели и не постоянно сме в цялостен състав на тренировките. Децата са на възраст от 12 до 19 години. За Световното състезание ще вземат участие деца над 14 годишна възраст. Отборът е разбъркан от момчетата и девойки – такива са условията. Подборът на децата го направихме с помощта на моите сътрудници – учители, психолози и логопеди от Регионалния център. Всеки има група, която се състои от 10 до 13 деца. Гледаме физическите данни на децата. Отборът се състои сега от деца от Асеновград и Пловдив. Имаме и едно момиче от Белащица, което взе участие в специфичния тим по баскетбол на Тина Димитрова. Тренировките са два пъти седмично по един час. Имаме концепция няколко седмици преди Световното състезание да увеличим времетраенето на тренировките. Децата напредват много механически, стараят се и идват постоянно на тренировки и считам, че нещата ще се получат ", сподели Димитър Георгиев. 

" България за първи път ще взе участие на Световно състезание по хокей на трева на Спешъл Олимпикс. За първи път в програмата на Световните игри има хокей на трева. Ще вземат присъединяване общо 6 страни. Ще имам опцията да се види от самата интернационална федерация дали хокеят на трева ще остане и за идващите игри. Най-важното е децата да се социализират. Много от тези деца са освободени от часовете по физическо. Тук към този момент 10 седмици упражняват и надграждат качествата си. Всяка седмица от НСА професор Антонов със свои студенти също ни оказват помощ в подготвителния развой. Най-голямата цел е децата да спортуват, да се социализират, да излязат от у дома и да видят свят. За мен тяхната физическа интензивност е доста значима. За 3 седмици накарахме детенце със Синдром на Даун, който първоначално единствено ходеше да тича. Иска се самообладание, има почитание сред децата и сме удовлетворени от това, което сме създали досега ", сподели още някогашният вратар на Марица и Спартак.



" Финанстирането идва от Спешъл Олимпикс, Ротари клуб София интернешенъл, Федерацията по хокей на трева и от януари месец създадохме план към Министерството на младежта и спорта и чакаме той да бъде утвърден. Осигурени са храна и вода за децата на всяка подготовка. Имаме доста други действия с изключение на хокея на трева. Децата са много изобретателни в изобразяване, музика, спектакъл и спорт. Щастливи сме, че се получава този късмет за децата, тъй като техните родители виждат проекта в очите им и децата ще могат да усетят атмосферата на огромна конгрес и да видят света. Тези деца мъчно биха получили тази страст, която следва. Всички идват с огромно предпочитание. Децата ги взимаме и връщаме аз и моя асистент Георги Ангелов, а децата от Асеновград се разбират родителите да ги прибират ", съобщи Георгиев. 

" Ние сме два клуба в Пловдив по хокей на трева, а аз съм треньор в в единият от клубовете " Пловдив ", а другият клуб е " Петър Берон ". Аз се занимавам с това от 11 години. Приеха концепцията да се занимавам с този тим. Работя като преподавател в " Константин Величков " и във всеки клас имаме по 2-3 възпитаници със СОП и съм привикнала да работя с такива деца. Те се оправят доста добре. Имат хъс и предпочитание за победа. Ако и родителите оказват поддръжка след една година резултатите ще бъдат налице. Те се оправят не по зле от децата, които нямат проблеми. Координацията е психическо качество и тя не е въпрос на схващане и научаване. В момента имаме 4 тима в Зона Тракия - два от Пловдив и два от Хармални. Бяха 6, само че трансформираха зоните ", съобщи Роси Соколова за хокея на трева в Пловдив и за тима, който се приготвя за Световното.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР