България вече може да се похвали пред Брюксел с първата

...
България вече може да се похвали пред Брюксел с първата
Коментари Харесай

Първи магистрат влиза в затвора за корупция

България към този момент може да се похвали пред Брюксел с първата ефикасна присъда за рушвет на магистрат. Върховният касационен съд наложи три години дейно за рушвет на прокурора от РП-Шумен Румен Пенев. Делото завършва три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен, оповестява „ Правен свят ”. Според обвиняването през октомври 2011 година прокурорът е изискал рушвет от 25 000 лв. от юрист Найден Николов. Всичко потегля от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата поради спор с юриста за изискуем хонорар. В резултат на жалбата, против Николов било формирано произвеждане за документна машинация.

Адвокатът се свързал с Румен Пенев по отношение на делото. Прокурорът му изискал 25 000 лв., като заречен против сумата да упражни въздействие върху сътрудника си прокурор Янко Желязков, с цел да не повдигне обвиняване и да приключи следствието против юриста. Защитникът, обаче, споделил, че парите са доста. Пенев понижил сумата на 21 000 лв., само че Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе арестуван с белязани пари, до момента в който получавал сумата.

През септември 2012 година Софийският градски съд призна Пенев за отговорен и му наложи три години и шест месеца ефикасна присъда. През юли идната година обаче Софийският апелативен съд промени наказването на три години условно. Върховен касационен съд обаче върна делото на въззивната инстанция с претекст, че в съответния случай не са налице изискванията за условно наказване и по-голяма тежест имат отегчаващите виновността на прокурора условия.

През март 2014 година обаче САС още веднъж наложи условно наказване от три години. Върховен касационен съд върна делото за повторно. Въззивната инстанция обаче още веднъж наложи условна присъда от три години с петгодишен изпитателен период. Този път САС написа в претекстовете си, че е разкрил нови смекчаващи виновността условия. За такива апелативният съд приема: релативно младата му възраст, чистото правосъдно минало, положителни характеристични данни и фамилно състояние, нарушаване на правилото на член 6, т. 1от Конвенция за отбрана правата на индивида за гледане на делото в рационален период.

Отегчаващите условия, съгласно САС, са служебното състояние му състояние на прокурор в РП-Шумен, обещанието за влияние върху длъжностно лице, реализиране на двете форми на изпълнително действие – искане и приемане на рушвет, обмисляне на осъществяване на закононарушението, размерът на самия рушвет.

Сегашният, към този момент трети състав на Върховен касационен съд, бе задължен да реши делото. В претекстовете си той написа, че не може да одобри за смекчаващи виновността условия младата възраст на Пенев, който все още на осъществяване на закононарушението е бил на 39 години.

Съдиите не одобряват причини и за продължителността на правосъдното произвеждане. Според висшите магистрати делото против Пенев е траяло към три години и шест месеца, който период не може да бъде признат като неблагоразумен.

Върховните съдии акцентират още, че условното наказване в тази ситуация няма да изиграе нужната роля с оглед повишената социална заплаха както на закононарушението, по този начин и на подсъдимия.

Изтъкват също, че не може да се пренебрегва въздействието във връзка с останалите хора, изключително когато става дума за корупция, която е постоянно "явление и изисква по-интензивна реакция ".

„ Поведението на магистратите е значим фактор за образуване на по-високо публично доверие към правосъдната система. Същите са призвани да пазят правата на индивида и утвърждават върховенството на закона, заради което резонно условията към тях по отношение на дължимото им държание са по-високи” - по този начин Върховен касационен съд стимулира налагането на дейно наказване за Румен Пенев. Той ще би трябвало да излежи наказването си в затворническо общежитие от открит вид.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР