България вече изнася агнешко месо за южната ни съседка Турция,

...
България вече изнася агнешко месо за южната ни съседка Турция,
Коментари Харесай

България изнася агнешко месо за Турция

България към този момент изнася агнешко месо за южната ни съседка Турция, откакто бе подписано съглашение сред двете страни. Разходите по проучване на месото ще се поемат от министерството на земеделието и храните.

Председателят на организацията на локални породи овце в България уточни, че за Турция се изнасят агнета с тегло сред 30 и 50 кг.
Румен Стоянов - ръководител на организацията на развъдчиците на локални породи овце в България: Не са малко парите, това са по 50 лв. на животно+трябва да дойдат на место купувачите, а не прекупвачи, в случай че са същински купувачи ги взимат непосредствено от фермата. Ангелина Радулова - животновъд: Това е огромно рамо за един животновъд и някаква сигурност ние към този момент ще имаме и тласък, с цел да гледаме тези животни.
Договорената с Турция цена е 5 лева на кг. живо тегло. На вътрешния пазар агнешкото месо тази година малко нарастна спрямо предходната и се търгува сред 5, 5 и 6 лева за кг живо тегло.
Ангелина Радулова: 333 бройки животни средностаропланинска овца отглеждаме... тая година малко е по-силно търсене има спрямо другите години и цената е малко по-добре от предходните
Според животновъдите най-големия проблем все още е, вносът на агнешко от Румъния и Гърция, което прави България не толкоз конкурентноспособна на пазара.
Румен Стоянов: Не бива тази процедура както беше до момента да продължава, влизат живи агнета, колят ги в България, удрят щемпел че са български и ние лъжем българския консуматор.
От организацията на локалните породи овце имат вяра, че казуса може да се реши със особено етикиране на продуктите, създадени от редките български породи, които са застрашени от изгубване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР