България вече има медицински хеликоптер, но той засега не се

...
България вече има медицински хеликоптер, но той засега не се
Коментари Харесай

Защо Кугър, а не медицински хеликоптер пренесе простреляното дете от Враца до София

България към този момент има медицински хеликоптер, само че той към този момент не се употребява при дейни избавителни интервенции - и това ще е по този начин най-малко в идващите 2 седмици.

Причината е, че част от водачите към момента организират нужните тренировки, обясниха от Министерството на превоза.

Затова и се наложи боен екипаж с хеликоптер " Кугър " да придвижи до София, където да бъде оперирано по неотложност.

дойде в България при започване на февруари, а първите избавителни задачи се чака да стартират в края на този или началото на идващия месец.

" Шестимата водачи, които ще ръководят медицинския хеликоптер, би трябвало да натрупат минимум 10 летателни часа, а по-късно и най-малко три дни ще би трябвало да летят дружно с екип и доктор и здравна сестра, преди да се включат в задачи, " прецизираха от министерството.

При случая в събота, при който дете на година и половина беше простреляно от 11-годишен собствен родственик, е употребен боен хеликоптер от авиобаза " Крумово ".

Такива ще продължат да се употребяват и в тъмната част на денонощието в идната една година, когато така наречен въздушни коли за спешна помощ няма да могат да летят.

До края на 2026 година България би трябвало да разполага с общо шест медицински хеликоптера и 6 изцяло оборудвани бази за незабавна здравна помощ. Те ще бъдат ситуирани по този начин, че да покриват цялата страна и да разрешават обслужване в така наречен златен час при незабавни положения, зародили в радиус от 170 км. от съответната база.

Медицинските екипи за база София са 6, като всеки екип е с 1 доктор и 1 здравна сестра. При прекосяване в денонощен режим на работа, всяка от шестте бази би трябвало да разполага с по 6 медицински екипа.

До 2026 година би трябвало да са подготвени и летателните площадки в 20 лечебни заведения. Такива към този момент има в София, Панагюрище, Русе, Варна. До часове ще бъде открита и във Велико Търново.

В София към този момент са лицензирани площадките на Окръжна болница ( " Св. Анна " ) и на кардиологичната болинца " Св. Екатерина ", която в бъдеще ще може да се употребява и за транспорт на пациенти до " Пирогов ". Третата площадка за кацане би трябвало да бъде в болница " Лозенец ".

" Важно е тези площадки да бъдат обособени по този начин, че наоколо да няма трудности - здания или преминаващи наоколо кабели, да вземем за пример, " споделят още от Министерството на превоза.

Преди да стартират задачите, е значимо също екипите на медицинските хеликоптери да стиковат дейностите си с Центровете за незабавна здравна помощ. В съответния център ще постъпват сигналите от телефон 112 и след осъществяване на медицински триаж, ще се взема решение за искане на медицински превоз по въздуха.

Европейската процедура демонстрира и че при някои незабавни случаи водачите могат да изберат да кацнат не до лечебно заведение, а на уместно съгласно тях място, а пациентите да бъдат превозени до хеликоптера със сухопътна кола за спешна помощ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР