България вече е държавата с най-висок социален риск в Европейския

...
България вече е държавата с най-висок социален риск в Европейския
Коментари Харесай

България с най-висок социален риск в ЕС, най-устойчива остава Дания

България към този момент е страната с най-голям обществен риск в Европейския съюз. Това демонстрира показател за обществена резистентност (Social Rresilience Index), който следи 12 стопански, обществени и политически параметри в 185 страни от целия свят. Класацията се изготвя регулярно от компанията за обезпечаване на търговски заеми в света и у нас Allianz Trade. Предишният отчет е преди две години и в него с по-тревожни индикатори от страната ни е Румъния, само че след маркиран прогрес тя към този момент заема по-благоприятна позиции. Social Rеsilience Index подрежда страните от 1-во до 185-о място, като в челните позиции са тези с най-нисък риск. Тази година България резервира 59-та позиция въпреки и с леко влошени индикатори, до момента в който Румъния към този момент е на 56-та позиция. Експертите обръщат внимание, че двете страни остават най-бедните в Европейски Съюз и с най-ниска степен на доверие на жителите към ръководството. Доказателство за това са честите цивилен митинги, предварителни избори и нестабилни държавни управления.

Тази година специалистите на Allianz Trade сигнализират за утежняване на обществената непоклатимост на световно равнище, като измежду главните аргументи за това са обезценката на валути, растежът на цените на храни и горива, както и пониженото присъединяване на работна мощ. Така разликите в равнището на обществен риск сред развитите и разрастващите се стопански системи по света се задълбочава поради другата резистентност на растящите цени и енергийната рецесия.

Държавата с най-хубава обществена резистентност в света остава Дания, а в челната тройка на най-спокойните влизат още Финландия и Швейцария, които се изкачват надлежно с 3 и 1 позиция по отношение на 2021 година Латинска Америка е единственият район в света, където през последните две години се следи понижаване на обществения риск. Най-сериозно утежняване има при страни, които разчитат извънредно на импорт на храна и горива. В същото време при някои експортьори като ОАЕ и Катар се регистрират удобни трендове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР